Klasické recepty: Ciabatta s černými olivami | e15.cz

Klasické recepty: Ciabatta s černými olivami

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Nemusíte utíkat do obchodu kdykoli dostanete chuť na čerstvou ciabattu.

Ingredience na 4 porce:


400 g hladké mouky
20 g droždí
200 ml teplé vody
1 lžíce extra panenského olivového oleje
14 černých oliv, pokrájených na čtvrtky
2 lžičky soli

Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, olivový olej, sůl a teplou vodu. Nemáme-li zaručeně čerstvé droždí, připravíme si nejprve z droždí, špetky cukru a vlažné vody kvásek. Promícháme a na pomoučeném vále důkladně asi 10 minut
propracováváme. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout až do zdvojnásobeni objemu, což bude trvat asi hodinu. Na vále potom těsto rozdělíme na dva díly, roztáhneme na placky (asi 30 x 15 cm), poklademe olivami (olivy můžeme vynechat) a placky přeložíme, čímž vytvarujeme ciabatty. Pečivo potřeme olivovým olejem a necháme asi 20 minut na pečícím papíru na plechu kynout. Pečeme v předehřáté troubě asi
20 minut při teplotě 220 stupňů. Dobře upečená ciabatta musí, když na ni zaťukáme prstem, znít dutě. Upečené ciabatty necháme vychladnout na mřížce, aby nenavlhly.

Černé olivy můžeme nahradit zelenými olivami, proužky slaniny nebo šunky, na proužky nakrájenými sušenými rajčaty, italskými bylinkami, vlašskými ořechy -podle naší chuti.

Uvedeno ve spolupráci s nakladatelstvím Smart press, www.smartpress.cz , Zdroj: Olivová kuchařka, autorkyJarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video