Klasické recepty: Kynuté houstičky s brusinkami
Suroviny na cca 12 kusů
Kynuté těsto
600 g hladké mouky
100 ml mléka
1 kostka (42 g) čerstvého droždí
40 g cukru
200 g nízkotučného jogurtu
40 g rozpuštěného másla
30 g vlašských ořechů
100 g sušených Cranberries
2 – 3 lžíce mléka
Příprava
Mouku dejte do misky a uprostřed udělejte důlek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Rozmíchané droždí vlijte do důlku a smíchejte s trochou mouky. Přikryté nechte kynout na teplém místě asi 15 minut.
Přidejte zbytek cukru, jogurt a máslo a vše vymíchejte do hladka. Přikryté nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
Nasekejte vlašské ořechy, spolu s brusinkami je přidejte k těstu a dobře prohněťte. Z těsta vytvořte asi 12 houstiček a dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 240 stupňů (plynová: stupeň 5 – 6, horkovzdušná: 220 stupňů) asi 20 minut. Asi v polovině pečení potřete houstičky mlékem.
Tip: K houstičkám můžete podávat brusinkové máslo. K tomu budete potřebovat 100 g měkkého másla a 30 g nasekaných sušených amerických brusinek. Smíchejte, nechte vychladnout a můžete servírovat.
Doba přípravy:
cca 40 minut + doba kynutí
Výživová hodnota jednoho kusu
Energie: 268 kcal / 1122 kJ
Bílkoviny: 7 g
Tuk: 5,6 g
Sacharidy: 47 g
Zdroj: americkebrusinky.cz
10. května 2009