Klasické recepty: Makový koláč s drobenkou

Ingredience:
1 kostku droždí
75 g cukru
250 ml mléka
500 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
l vejce
špetku soli
75 g másla
Náplň:
500 g máku, 125 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 75 g másla,
125 ml mléka, 70 g rozinek
Na drobenku:
100 g másla, 200 g hladké mouky, 120 g moučkového nebo krupicového cukru
Postup: Kvásek si připravíme rozmícháním droždí, lžíce cukru a třetinou vlažného mléka a necháme na teple vykynout asi patnáct minut. V míse smícháme mouku, zbylý cukr, vejce, špetku soli, zbylé mléko a kvásek. Vše promícháme, přidáme rozehřáté máslo a těsto důkladně propracujeme, přikryjeme utěrkou a opět necháme na teple kynout asi 30 minut. Mletý mák přelijeme horkou vodou, necháme trochu nabobtnat, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici, máslo, teplé mléko a dobře promícháme. Těsto rozválíme, dáme na plech, potřeme makovou náplní, posypeme rozinkami a drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečeme při 190 stupních necelou půl hodinu.
Dobrou chuť!