Klasické recepty: Minipizza s tuňákem a olivami
Ingredience na 15 porcí:
Těsto
21 g droždí
200 ml vody
1/2 lžičky cukru
250 g hladké mouky
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička soli
Náplň
250 g rajčatového pyré
provensálské bylinky
1 konzerva tuňáka v oleji
100 g černých oliv
50 g parmazánu
sůl
pepř
Postup:
Čerstvé droždí smícháme s vlažnou vodou a cukrem. Přikryté necháme 10 minut na teplém místě. V míse smícháme prosátou mouku se solí, 2 lžícemi olivového oleje a kváskem a propracováváme, až je těsto pružné a nelepí se na mísu. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě. Poté ještě jednou propracujeme těsto na pomoučené pracovní ploše a vytvarujeme válec. Ten nakrájíme na 15 kousků. Každý kousek těsta rozválíme na kolečko o průměru asi 8 cm. Kolečka těsta klademe na pečicím papírem vyložené plechy. Do misky dáme rajčatové pyré a čerstvě mletý pepř, sůl a provensálské bylinky. Promícháme a touto rajčatovou omáčkou lehce pomažeme minipizzy. Tuňáka z konzervy necháme dobře okapat, černé olivy rozpůlíme. Obojí rozdělíme na pizzy a posypeme čerstvě nastrouhaným parmazánem. Pokapeme jednou lžící olivového oleje. Troubu předehřejeme na 220 stupňů, horkovzdušnou na 200 stupňů a minipizzy na prostředním roštu pečeme asi 15 až 20 minut.
Minipizzy s tuňákem a olivami si můžeme připravit předem a dát je péci do trouby krátce před příchodem hostů.
Uvedeno ve spolupráci s nakladatelstvím Smart press, www.smartpress.cz , Zdroj: Olivová kuchařka, autorkyJarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré