Králík na deset způsobů | e15.cz

Králík na deset způsobů

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Králičí maso je lehce stravitelné, zdravé, libové, jemné, má nízký obsah cholesterolu a v neposlední radě je velmi chutné. Pro hospodyňky je však podstatné, že připravit všední, dietní nebo slavnostní pokrm z králíka nezabere moc času.

Králičí maso se hodí k vaření pod pokličkou nebo v tlakovém hrnci, k pečení v troubě, smažení (například při přípravě číny), ale i ke grilování. Dá se konzumovat jak teplé, tak studené v různých lehkých salátech, vynikající je například i králičí paštika.

Nejznámějšími kreacemi na přípravu králičího masa jsou králičí filet, kotletky, prsa, plněné kousky, gurmáni si rádi pochutnají na králičím pikantním guláši nebo svíčkové. Králík připlavený vcelku patří spíše do babiččiny kuchyně, ale když jednou za čas v kuchyni zavoní na smetaně či na česneku, sbíhají se všem členům domácnosti sliny už dlouho před obědem. 

Autor: Ženy - E15


Začínáme salátem


Salát s králičím masem a zeleninou
250 g dušeného králičího masa bez kostí, 100 g sterilovaného hrášku, 100 sterilovaného celeru, 100 g sterilovaných okurek, 50 g vařené mrkve, 100 g majonézy, 50 g bílého jogurtu, lžička hořčice, špetka cukru, ocet, sůl, pepř, worchestrová omáčka.
Maso, celer, okurky a mrkev nakrájíme na nudličky, hrášek necháme dobře okapat. Majonézu promícháme s jogurtem, hořčicí, cukrem, solí, pepřem, worchestrem, přidáme připravené suroviny, lehce promícháme a necháme v chladničce krátce proležet.

Polévky z králičího masa



Králičí vývar se zeleninou
1/2 králičího předku, sůl, 100 g kořenové zeleniny, 5 rajčat, 50 g oleje, stroužek česneku, 3 cibule, 40 g hladké mouky, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 100 g vařené rýže Natural, ocet.
Na části oleje osmahneme rozseknutého králíka, vyjmeme, přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu, drobně nakrájená rajčata, osmahneme, zalijeme 3/4 l vody, přidáme králíka, bobkový list, sůl a vaříme, až je maso měkké. Maso a bobkový list vyjmeme, polévku propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k jíšce ze zbytku oleje a mouky. Doplníme do 1 l vodou a povaříme. Maso obereme z kostí, nakrájené dáme do polévky, přidáme rýži, dochutíme octem a solí a prohřejeme.

Kapustová polévka s králičím masem
200 g předního masa s kostmi, 200 g kapusty, 40 g rýže, sůl, pažitku, vegeta, strouhaný sýr, 1,5 l vody.
Maso očistíme, spaříme vařící vodou, zalijeme studenou vodou a vaříme pod pokličkou až doměkka. Vývar procedíme, přidáme propláchnutou a spařenou rýži, kapustu nakrájenou na čtverečky a vaříme doměkka. Mezitím obereme maso z kostí, nakrájíme a vložíme do polévky. Polévku ochutíme vegetou a při podávání sypeme drobně nakrájenou pažitkou a strouhaným sýrem. 


Králík pečený


Králík pečený v alobalu
800 g králíka, 20 g slaniny, 3 zrnka pepře, sůl, 2 zrnka nového koření, 2 stroužky česneku, majoránku, půl lžičky drceného kmínu, cibule, citrónová šťáva, 30 g tuku, alobal.
Maso protkneme slaninou. Česnek rozetřeme, pepř a nové koření roztlučeme, přidáme majoránku, kmín, nastrouhanou cibuli, citrónovou šťávu a sůl. Touto kaší potřeme králíka, kterého pokapeme tukem, zabalíme do alobalu a necháme v chladu přes noc proležet. Pečeme v troubě, za 30 min. jej vyndáme z alobalu a dáme zpět do pekáče, přidáme vypečenou šťávu a upečeme doměkka. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Králík po toskánsku
1 králíka, sůl, pepř, 80 g tuku, cibule, 2 stroužky česneku, mrkev, kousek celeru, lžička oregana, petrželka, bazalka, šalvěj, 50 g rajčatového protlaku.
Králíka osolíme, obalíme v koření a necháme asi 8 hod. odležet. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme a vše osmahneme na tuku. Přidáme králíka, protlak, podlijeme vodou a pečeme. Při pečení králíka občas obrátíme a podlijeme horkou vodou. Podáváme se špagetami nebo bramborami a zeleninovým salátem. 

Autor: Ženy - E15


Králík dietní


Králík na rajčatech

4 porce králíka, 40 g tuku, cibuli, stroužek česneku, 200 g rajčat, lžíce kečupu, vegeta, pepř, sůl.
Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zpěníme na tuku, přidáme osolené a opepřené porce králíka a dusíme pod pokličkou. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, přeložíme do studené vody, oloupeme, odstraníme zrníčka a nakrájíme na plátky, které přidáme k masu, podlijeme trochou vody a dusíme dále. Ke konci přidáme vegetu a kečup. Podáváme s brambory nebo rýží.

Králík v houbové omáčce
1/2 králíka, 30 g oleje, hrst sušených hub, sůl, 1 dl zakysané smetany, 40 g hladké mouky, sekaná petrželová nať, ocet.
Králíka vykostíme, kousky naklepeme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. Houby předem na 2 h namočíme do studené vody. Osmahlé kousky masa osolíme, podlijeme vodou, ve které jsme máčeli houby, přidáme houby a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodou rozředěné kysané smetaně. Omáčku provaříme, vložíme maso, prohřejeme a vše dochutíme octem a solí a posypeme petrželovou natí. Podáváme s rýží Natural nebo celozrnnými těstovinami. 



Králík slavnostní


Králíčí soté
4 porce kuřecího nebo králičího masa, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 žampiony, 1 pórek, 1 paprika, kečup nebo protlak
Maso nakrájíme na nudličky, na oleji prudce opečeme ze všech stran a dáme stranou. Na pánev vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, pokrájené stroužky česneku a osmahneme. Přidáme plátky žampionů, kolečka pórku a nudličky z čerstvé papriky. Do pánve vložíme zpět maso, osolíme a ochutíme pepřem a pálivou paprikou. Přidáme kečup a dusíme 10 minut. Podáváme s rýží.

Králičí balíček pěti vůní
1 králičí zadek, několik plátků anglické slaniny, lžíci olivového oleje, sůl, mletý řebříček, tymián, dobromysl, majoránku, 2 cibule, 300 g rajčat.
Králíka naporcujeme na kousky a každý kousek osolíme, okořeníme vším kořením, zabalíme do plátku slaniny a převážeme provázkem. Do ohnivzdorné mísy dáme jemně nakrájenou cibuli a pak balíčky s masem, které proložíme na čtvrtky nakrájenými rajčaty. Zakapeme olejem a dáme péci do horké trouby. Pečeme do vytvoření šťávy, kterou balíčky poléváme. Pečeme asi 45 minut. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem. 

Autor: Ženy - E15


Králík pikantní



Králík farské kuchařky
1 králíka, 100 g slaniny, 50 g másla, 1 dl vody. Marináda: 3 stroužky česneku, 100 g cibule, sůl, lžičku zázvoru, 1/2 lžičky mleté papriky, šťávu z 1/2 citronu
Česnek utřeme se solí, přidáme nahrubo nastrouhanou cibuli, zázvor, papriku, citrónovou šťávu a promícháme. Králíka potřeme marinádou a necháme do druhého dne v chladu odležet. Pekáček vymažeme máslem, přidáme nakrájenou slaninu, vložíme králíka, podlijeme vodou a pečeme v troubě za občasného přelévání šťávou.


A jeden úsporný recept navíc


Krokety s uzeninou
150 g dušeného králičího masa bez kostí, 30 g salámu, 15 g másla, 15 g hladké mouky, 1 dl mléka, žloutek, 1/2 žemle, vejce, strouhanka, sůl, petržel, muškátový květ, pepř, tuk.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a trochou šťávy z masa, rozšleháme, uvaříme hustou omáčku. Žemli nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, po prosáknutí žemli rozmělníme. Maso a salám nakrájíme na kostičky a s petrželkou, lžící strouhanky, žloutkem, kořením a solí vmícháme do prochladlé omáčky. Uděláme válečky, obalíme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách osmažíme. Podáváme s vařenými, americkými nebo opečenými brambory.


Autor: Irena Forejtová
26. ledna 2010

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery