Kupujete biopotraviny? Co byste o nich měli vědět a na co si dát pozor!
Co je zdravé, může i chutnat
Proč by právě biopotraviny měly být chutnější a zdraví prospěšnější?, ptá se skeptik. Příznivce zdravých bio produktů mu jistě vysvětlí důvod svého tvrzení: už jen to, že bioprodukty jsou „výrobky“ ekologického zemědělství znamená, že tyto produkty jsou o něco ochuzeny.
V bioproduktech chybí to, co jsme hojně dostávali v minulých letech v zelenině, ovoci, v mléce i v mase. Konvenční zemědělství hledí hlavně na výnosy a těch dosahuje za pomoci množství chemických přípravků. Používají se postřiky proti škůdcům, chorobám, plevelům v rostlinné výrobě (k tomu notné dávky průmyslových hnojiv) a spousta růstových hormonů a antibiotik při chovu hospodářských zvířat.
Tohle všechno v bioproduktech chybí. Ekologické zemědělství pěstuje bez postřiků, umělých hnojiv a stimulátorů, chov zvířat se obejde bez podpory hormonů a léčba antibiotiky je výjimkou, uplatněnou v nejnutnějším případě. I pak jde zvíře do karantény, dokud se jeho organizmus nezbaví zbytků léčiva.
Proto jsou bioprodukty nejen zdravější, ale mají výraznější chuť a vůni: rostou pomaleji a mají vyšší obsah sušiny (není „naředěna“ vodou a chemikáliemi). Zvířata chovaná na pastvinách a ustájená bez stresu jsou zdravější, a pokud se i porážka děje šetrným způsobem, maso je kvalitnější.
Dražší? Ano, platíte za kvalitu
Pochopitelně se takové ekologické hospodaření liší od konvenčního: výnosy jsou nižší, protože rostliny rostou pomaleji, zvyšuje se i podíl ruční práce na sklizni (ovoce a zeleniny) a tak jsou náklady na výrobu vyšší.
Chov zvířat podle pravidel ekologického hospodaření vykazuje také vyšší náklady na přírodní krmné směsi i na ustájení. Celý koloběh takového hospodaření zaručuje, že se nesetkáte s geneticky upravenými rostlinami, ani s masem napumpovaným různými chemikáliemi.
Biofarmy podléhají státním kontrolám probíhajícím minimálně jedenkrát ročně. Kromě výrobků a jejich kvality sledují kontroloři i dodržování ekologického způsobu hospodaření, tedy zda farmáři šetrně zacházejí s půdou a přírodou.
Přímo ze dvora
Hospodáři často prodávají své výrobky na trzích, i když většina bio pěstitelů a chovatelů nabízí raději své výpěstky a výrobky přímo na farmě. Tady dostane zaručeně čerstvé a kvalitní ovoce, zeleninu, mléko nebo třeba oblíbené kozí sýry.
Někde funguje i „bedýnkový prodej“: vy si objednáte, co potřebujete, a v dohodnutý čas máte na farmě připravenou bedničku se zbožím. Takové biopotraviny jsou určitě kvalitnější, než dovážené z ciziny přes půl světa, kdy při přepravě může lehce dojít ke kontaminaci zboží.
To, co si umíme u nás vypěstovat, bychom také měli kupovat a konzumovat. Jedině exotické ovoce si těžko nahradíme, to se ovšem v biokvalitě vyskytuje zřídkakdy.
Poznáte biovýrobky v obchodě?
Zasvěcenci vědí, kde hledat v prodejně pult a regál s biopotravinami. Všechny produkty a výrobky jsou viditelné na první pohled – jsou značeny pruhovaným zelenobílým terčíkem s nápisem BIO.
Největším zpracovatelem produktů ekologického zemědělství, tedy bioproduktů, je u nás firma Pro Bio, vyrábějící krom sýrů, másla nebo jogurtů i bezlepkové mouky a polotovary pro domácí vaření (sušené směsi na pečivo, těstoviny). K výrobě biopotravin se přidávají i pekaři a uzenáři, nebo chovatelé koz a ovcí.
Co v biopotravinách být nesmí
U výrobků z dovozu raději překontrolujte, co obsahují. V žádném výrobku by se neměly vyskytnout „éčka“, přídavné látky na zvýraznění chuti a úpravu vzhledu. Aspartam a jiná umělá sladidla, stejně jako glutaman a barviva do výrobku nepatří, pak už nemůže být o kvalitě bio řeč.
Bio značka zaručuje zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny. Celý proces pěstování a chovu upravuje v našich podmínkách zákon č. 242/2000 Sb., řídit se jím musí také včelaři i chovatelé drůbeže a ryb, pokud chtějí své produkty zařadit pod tuto značku.