Kurkuma a její vliv na zdraví | E15.cz
KoronaHelpdesk E15

Jak uspět v krizi

Kurkuma a její vliv na zdraví

Redakce

Jako součást koření kari ochutí kurkuma spoustu pokrmů, ale hraje především významnou úlohu při léčbě řady nemocí - možná i těch vašich.

Žlutě kvetoucí kurkuma (Curcuma longa) je příbuzná zázvoru. Je to tropická bylina, která se pěstuje pro oddenky a ztlustlé kořeny. Dorůstá až jednoho metru, má velké podlouhlé listy a žluté květy. Pěstuje se v Číně, Indonésii a Indii, kde rozemílají na prášek její oddenek. Aktivní složka kurkumy – kurkumín – je oranžově zbarvený olej, který má příznivé účinky na celou řadu nemocí.

Kurkuma se používá v čínském a indickém lékařství už po tisíce let ke zmírňování chorobných stavů, od plynatosti až po nepravidelnou menstruaci. V západních zemích je nyní uznávána jako účinný protizánětlivý prostředek. Umí toho ovšem mnohem víc, například snižuje cholesterol a zmenšuje sklon k trombóze, zmírňuje záněty kloubů, zejména v ramenech, kolenou a loktech, zklidňuje zánět a bolesti při revmatické artritidě, pomáhá v prevenci rakoviny, především pak tlustého střeva. Kurkuma, a zvláště kurkumín působí protizánětlivě, může se použít jako náplast nebo vnitřně.

Uvádí se účinek protirakovinný a zdá se, že i malé dávky snižují hladinu cholesterolu. Výzkum ukazuje, že kurkuma nejen dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk, ale může i zastavit onemocnění a podpořit vlastní antioxidační systém organismu. Velmi dobře také čistí póry v kůži. Inhalace kurkumy pomáhá při škytání a při dýchacích potížích. Působí i jako dezinfekce, zklidňuje záněty.

Kombinace antioxidačních a protizánětlivých schopností spolu se schopností zvyšovat tvorbu žluče znamená, že kurkuma může hrát životně důležitou roli v ochraně jater. Tím, že zabraňuje tvorbě plynů nebo je uvolňuje, když se vytvoří, má kurkuma příznivý vliv na zažívací systém a může zabránit i střevním křečím.

Kurkuma slouží také jako koření, je hlavní součástí koření kari, používá se i ke konzervování a barvení másla, sýrů a jiných mléčných výrobků. V indické kuchyni se používá všude tam kde sůl.

Kurkuma je bezpečná, omezit její příjem by měli pouze lidé se žlučovými kameny, žloutenkou, těhotné ženy a lidé trpící na překyselení žaludku.

Autor: Redakce
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!