Kuzu

Kuzu je produkt kořene japonského vinného keře. Je to škrob, kterým můžeme zahustit mnohé pokrmy -omáčky, polévky, pudinky, ale je to také ceněný léčebný prostředek.
Kuzu je velice lehce stravitelný a pokrmům dodává hladkou konzistenci. Dá se sehnat i v bio kvalitě a jeho příprava je snadná: v jednom šálku tekutiny rozmíchejte 1-2 lžičky kuzu, přijdete do vývaru, polévky, omáčky, atd. a za stálého míchání vařte, dokud nezprůhlední.
Účinky na organismus:
- podporuje zažívání
- zvyšuje vitalitu
- odstraňuje únavu
- zmírňuje bolest hlavy
- pomáhá při nachlazení
Z kuzu můžeme připravit také posilující nápoj, který užíváme při střevních potížích a celkové slabosti. Nápoj připravíme tak, že jednu vrchovatou lžičku kuzu rozpustíme v šálku studené vody, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání, dokud nevznikne rosolovitá tekutina. Pak osladíme jablečným koncentrátem nebo medem.