Kvasinky (candida, candidoza) -jak se jich zbavit 2. díl

Nesnažte se kvasinky porazit pouze dietou, mohli byste si tím spíše uškodit. Jestliže kvasinky nemají dostatek výživy, hladoví a začnou prorůstat střevní stěnou, odkud se dostanou k okolním krevním cévkám a živí se cukrem v krvi. Pokud se dostanou až do krve, je boj s nimi ještě mnohem těžší. Proto při léčbě musí jít dieta ruku v ruce s podáváním léků.
Léky
Nejznámnějším lékem proti kvasinkám je nystatin. Nystatin je vysoce účinný lék proti plísním a houbám s malými vedlejšími účinky (někdy se může objevit průjem). Látka se dostane do střev, vyčistí je a pak beze změny vyjde zažívacím traktem. Nystatin je název účinné látky, firmy ho mohou nabízet pod různým pojmenováním, nemusí to být přímo název léku.
Další léky:
natamycin a amphotericin B
klasické léky proti kvasinkám v orgánech
prášky, tinktury, krémy a šampony proti kožním plísním
na posílení střevní mikroflóry a imunitního systému- Lactobacilus acidophilus, bílé jogurty s živou mikroflórou, echinacea, česnek, vitamin C, E, panthenol, calcium, hořčík, jablečný ocet, čaj lapacho
Další opatření
- ručníky a spodní prádlo je třeba vyvářet na 95 stupňů
- pitný režim (2–3 litry tekutin), aby se mohly mrtvé kvasinky rychle vyplavovat z těla, protože když hynou, vytvářejí toxické látky, které mohou způsobovat bolesti hlavy, kloubů, nevolnost a těžkou únavu, hlavně v prvních dnech léčby
- každý týden měňte zubní kartáček za nový a přes noc jej namáčejte do roztoku s protikvasinkovým přípravkem
- před léčbou navštivte zubního lékaře, protože kvasinky mohou přežívat například v děravém zubu
- používejte nedráždivou přírodní kosmetiku, k hygieně intimních míst používejte speciální přípravky
Dieta
Zakázané potraviny:
Základním prvkem je vyloučení cukru a bílé mouky a výrobků z nich- sladkosti, koláče, sirupy, sušené ovoce, sušenky, instantní kakaa, kečup a hořčice dochucované cukrem, alkoholické nápoje, instantní a slazené čaje, limonáda, coca-cola, konzervované ovoce, džemy, sladké druhy ovoce (banány, hrozny), ovocné jogurty, koncentrované šťávy, bílé pečivo, těstoviny z bílé mouky. Je třeba pečlivě číst etikety výrobků a vyhnout se všem, kde je cukr, bílá mouka, příliš konzervačních látek a éček.
Dovolené potraviny:
Při protikvasinkové dietě se konzumuje zelenina a saláty z ní, libové maso (kuřecí, rybí), mléčné výrobky (bílé jogurty, zakysané mléko, podmáslí, tvaroh). Jako koření se používají čerstvé bylinky, omezí se solení. Ovoce hlavně kyselé- citróny, grepy, kyselá jablka. za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje, semínka- dýňová, slunečnicová, sezamová,lískové a vlašské ořechy. Takto přísný jídelníček se dodržuje po dobu užívání léků (přibližně 14 dní, záleží na tom, kolik je kvasinek a jak pacient reaguje na léčbu). Po této době se do jídelníčku zařazují celozrnné výrobky- celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny a rýže, celozrnná mouka, jáhly, pohanka, brambory. Jezte hodně zeleniny a zeleninových salátů, hlavně kysané zelí, cibuli, pórek, ředkev, česnek a křen. Denně snězte co nejvíce bílého přírodního jogurtu, podmáslí a kefíru. Zeleninu připravujte šetrně- hlavně v páře, aby se zachovaly všechny vitaminy. Dostatečně pijte- balenou vodu, slabé bylinkové čaje, čaj lapacho, zeleninové šťávy.
Protikvasinková dieta většinou trvá od 3 do 6 měsíců, aby se však kvasinky nevrátily, je třeba se i po skončení léčby zdravě stravovat.
Příště- Přesný rozpis osmi týdnů, po kterých se bude odehrávat hlavní boj s kvasinkami (léky, potraviny, doplňky, terapie)
Zbývající tři díly článku naleznete v rubrice Gynekologie