Květina měsíce - petrklíč
Ty se, podle legendy, objevují vždy tam, kde svatý Petr upustil své nebeské klíče.
Ano, řeč je o petrklíči neboli denním koření, nebesklíči, dubnové květině alias primuli. Z více než pětistovky druhů se na pultech obchodů už neobjevuje obyčejný petrklíč, jak ho známe z luhů a hájů, ale jeho vyšlechtěný kolega, který zahradníci vypěstovali snad ve všech možných barvách, včetně modré, která je u květin dost vzácná.
Primule jsou prvními posly jara, proto jsou pro své barevné květy oblíbenou ozdobou domácností. Nejčastěji u nás pěstovaným druhem je prvosenka bezlodyžná (Primula acaulis). K tomu, aby dobře kvetla potřebuje dostatek světla a teplotu kolem 12 až 15°C. Primulkám se nedaří v blízkosti ústředního topení, raději je umístěte do méně vytápěné místnosti, na lodžii nebo verandu tak, aby na ni nepražilo přímé slunce.
Vhodnějším druhem pro domácí pěstování je Primula obconica. Poznáte ji podle dlouhých stopek (až 20 cm). Po odkvětu ji vysaďte do zahrady na severní nebo severozápadní stranu a další rok vám opět vykvete.
A jestlipak vás někdy napadlo, že petrklíč není jen obyčejná bylinka? Astrologové jí přiřkli vládkyni lásky a krásy Venuši, ale podle severské mytologie je bylinka zasvěcena bohyni lásky Freyji, kterou ženy uctívaly za pomoc při sňatcích a rození dětí, neboť je bylince přisuzována zvlhčující a zahřívající moc.
Bylinkáři doporučují užívat prvosenkové víno nebo čaj z listů či květů petrklíče, neboť bylinka obsahuje saponiny, glykosidy a éterické oleje, které tělo zbavují škodlivých látek, působí jako sedativum při suchém a dráždivém kašli a pomáhá při horečce z nachlazení a rýmě. Ale pozor! Pro petrklíč si raději zajděte do bylinkářství, v přírodě se sbírat nesmí, je totiž chráněný.
Čaj svatého Petra
na očištění organismu) umožní uvolnit zablokovanou energii, odstranit pocity úzkosti, prázdnoty a beznaděje.
• 1 díl kořene pampelišky
• 1 díl kopřivových listů
• 2 díly výhonků černého bezu
• 2 díly květů a listů prvosenky
Všechny bylinky smíchejte dohromady. Pro přípravu čaje odeberte dvě kávové lžičky, které přelijte půl litrem vroucí vody a nechte 5 minut louhovat. Poté nálev sceďte a pijte teplé, nejlépe dvakrát denně.
Text a foto: Irena Forejtová
15. února 2010