Kvíz: Jak se vyznáte v méčných výrobcích?
Každý z nás už jistě xkrát nakupoval v samoobsluze mléko, nějaký ten sýr nebo máslo. Víme kam sáhnout, vybíráme podle ceny, barevnosti obalu či naší zkušenosti. Náš výběr je někdy poněkud stereotypní a popravdě občas ani nevíme, co kupujeme. Číst složení na obalu a vyznat se v některých pojmech je docela oříšek. Kdo z nás může říct s jistotou, že kupuje opravdu kvalitní výrobky, bez zbytečných náhražek a přitom za dobrou cenu?
1. Jak dlouhou trvanlivost má při skladování v ledničce mléko s označením „čerstvé“?
a) 1 - 2 dny
b) 3 - 5 dní
c) žádnou, musí se spotřebovat v den nákupu
2. Jako „selské“ se označuje mléko:
a) vykupované z certifikovaných statků
b) mléko, které neprochází žádnou tepelnou úpravou
c) plnotučné mléko bez úpravy obsahu tuku
3. Aby se nápoj mohl označovat „mléčný“:
a) musí v něm být alespoň 50 % mléka nebo syrovátky
b) musí obsahovat alespoň 35 % mléka nebo syrovátky
c) musí obsahovat mléko
4. Smetana je mléčný výrobek, který obsahuje:
a) nejméně 30 % tuku
b) nejméně 20 % tuku
c) nejméně 10 % tuku
5. Označení „sýr“ nesmí být na výrobcích, které:
a) obsahují rostlinný nebo směsný tuk
b) mají obsah sušiny nižší než 30 %
c) obsahuje zbytkovou syrovátku
6. Tavený sýrový výrobek
a) je tavený sýr
b) má vyšší podíl přírodních sýrů nahrazen syrovátkou
c) obsahuje zvýšený podíl sušených mléčných surovin
7. Jogurtem se rozumí:
a) jakýkoliv netepelně upravovaný kysaný mléčný výrobek
b) netepelně upravovaný kysaný mléčný výrobek, obsahující po celou dobu své trvanlivosti stanovené množství
c) tepelně stabilizovaný kysaný mléčný výrobek
8. Máslo jako mléčný výrobek vyráběný stloukáním ze sladké či zakysané smetany:
a) smí obsahovat max. 15 % rostlinného tuku
b) smí obsahovat výhradně mléčný tuk
c) smí obsahovat emulgátory a konzervanty
9. Pasterizací rozumíme:
a) tavící proces při výrobě tavených sýrů
b) fyzikální proces oddělování smetany od mléka
c) tepelný proces úpravy mléka k odstranění choroboplodných zárodků
Výsledky a hodnocení najdete na našich Facebookových stránkách nebo v našem redakčním deníčku.
16. července2010