Léčivá mast z konopí

Možná jste už slyšeli o léčivých účincích konopí. Mast z této rostliny se používá při léčbě plísní, oparů, oděrek, akné i ekzémů. Ulevuje například i při zánětech, pohmožděninách, proleženinách, migrénách či menstruačních bolestech.

To v poslední době začínají reflektovat i naši zákonodárci, jak dokazuje návrh novely předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové.

Tato novela by měla povolit léčbu konopím pro těžce nemocné pacienty. Z lékařských výzkumů i praxe některých zemí totiž vyplývá, že právě konopí může pomoci proti množství závažných zdravotních problémů (například rakovině, roztroušené skleróze, Parkinsonově chorobě či AIDS).

konopi_1.jpg

Konopí (Cannabis) je teplomilná, jednoletá, dvoudomá bylina původem z Indie, západní a Střední Asie. Patří k jedněm z nejstarších pěstovaných rostlin světa s všestranným využitím. Nejčastěji pěstovanými druhy jsou konopí indické (Cannabis indica), seté (Cannabis sativa) a rumištní (Cannabis ruderalis).

Názory týkající se hnojení konopí najdete v našem diskuzním fóru.

Příprava je snadná

Z konopí se podobně jako z jiných rostlin vyrábí mast. Je na ni zapotřebí rostlinný tuk na smažení a část kytky, které se říká paličky. V podstatě se jedná o již zralé samičí květy konopí. Paličky obsahují největší podíl THC, tedy efektivní látky, díky níž je tato rostlinka výjimečná. THC je především anestetikum, což zjednodušeně znamená, že pomáhá potlačovat bolest.

konopi_2.jpg

Tuk se rozehřeje při teplotě zhruba sto deset stupňů Celsia. Přidá se sušené konopí (množství je individuální, ale nedoporučuje se použít víc než šedesát až sedmdesát gramů) a za stálé teploty se nechá luhovat asi tři hodiny. Směs je přitom nutné občas promíchat.

Následující den se s mastí nic nedělá, aby si v chladu odpočinula. Poté se celý luhovací proces ještě jednou zopakuje. Mírně vychladnutou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.

konopi_3.jpg

Rozsáhlé léčebné účinky

Konopná mast se používá především při kožních obtížích, jako jsou například plísně, opary, oděrky, akné i ekzémy, na kuří oka a zarostlé nehty.

Ulevuje také při zánětech, pohmožděninách, proleženinách, hemoroidech, poúrazových a menstruačních bolestech, migrénách či bolestech v krku. Vybraná místa se mají potírat několikrát za den slabou vrstvou masti.

Doporučujeme

Články odjinud