Léčivé rostliny jako pochoutky
Již antický lékař Hippokratés propagoval zdravou výživu heslem „Nechť je strava vaším lékem“, což v době honosných antických hostin mělo jistě své opodstatnění. Jeho tvrzení však platí i dnes, a dokonce si můžeme pochutnat na něčem jiném než jsou těžká smažená jídla či kalorické moučníky.
Česnek zvaný medvědí
V přírodě jej lze snadno najít podle charakteristického, česnekového aróma. Roste často v hustých, někdy až rozsáhlých porostech. Při sběru si však dejte pozor, abyste si jeho listy nespletli s podobnými, ale jedovatými listy konvalinek.
V lidovém léčitelství se česnek medvědí používá podobně jako úplně obyčejný česnek. Je silným antiseptikem (ničí bakterie a zastavuje jejich činnost), pomáhá při žaludečních problémech způsobených hnilobnými a kvasnými procesy, kromě toho snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi.
Listy česneku medvědího drobně nasekané na chlebu s máslem posilují zdraví a působí jako prevence proti nachlazení či chřipce. Podobným způsobem můžete použít i jeho cibulky. Jemně rozsekané lístečky dochutí studené omáčky, mletá masa a rybí vývar. Dávkujte jej však opatrně, protože je velmi aromatický.
Bryndzová pomazánka s česnekem medvědím
250 g brynzy, 250 g másla nebo rostlinného tuku a česnek medvědí
Brynzu a máslo dobře utřeme, listy česneku medvědího nakrájíme na úzké proužky a lehce vmícháme do směsi. Mažeme na grahamové pečivo a zdobíme jemně nasekanými lístky.
Kopřivové hody
O kopřivě je známo, že je močopudná, vyplavuje však i část minerálních látek, zejména draslík a sodík, které mají vliv na srdeční činnost.V lidovém léčitelství se z čerstvých i sušených listů připravuje čaj a v kosmetice se kopřiva využívá jako vlasové tonikum pro podporu růstu vlasů.
V kuchyni se využívají pouze čerstvé mladé lístečky sklizené na jaře. Chuťově kopřiva připomíná špenát, proto se také hodí na přípravu špenátu 1:2 (1 / 3 kopřivy, 2 / 3 špenátu). Z mladých kopřivový lístků lze připravit salát bohatý na vitamíny, který je vhodný zejména pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Jako koření jsou nadrobno nasekané lístečky delikátní přísadou do zeleninových a bramborových polévek nebo do bramborových placek.
Ve francouzské kuchyni se kopřiva používá při přípravě salátů, plněných vajíček nebo se upravuje na způsob špenátu. Čerstvě natrhané lístky kopřivy se dusí se na másle s cibulí, česnekem a muškátovým oříškem , mírně se povaří a zahustí vejcem a trochou mléka. Jako příloha chutná zapečený chléb se sýrem nebo topinky.
Bez jako dezert
Už v dávných dobách byl černý bez oblíbenou rostlinou (zejména mezi německými sedláky žijícími na samotě) jako živá domácí lékárna. Existují záznamy už z 5. a 4. století před n. l., kde je bez popsán jako účinné laxativum, diuretikum a také jako prostředek k léčení ženských pohlavních orgánů. Před objevením inzulínu se bez používal dokonce k léčení cukrovky.
V kuchyni se uplatní květy černého bezu zejména při přípravě sirupů, marmelády, čaje, ale také jako sladká tečka místo tradičního moučníku.
Smažené bezové květy s ořechy
Bezové květy zbavíme hmyzu, dobře je vypereme pod tekoucí vodou a dáme oschnout. Z 1 vajíčka, polohrubé mouky a trochu mléka uděláme polotekuté těstíčko, do kterého nastrouháme čtyři nebo pět vlašských ořechů nebo přidáme lžičku strouhaných lískových jader. Celé květy i se stopkou namáčíme do těstíčka, usmažíme a ještě horké pokapeme rozpuštěným máslem. Usmažené květy pak ještě sypeme vanilkovým či skořicovým cukrem nebo poprášíme kakaem. Podáváme samotné nebo s čerstvými jahodami.
Autor: Irena Forejtová
Datum: 7. září 2010