Léčivé rostliny jako pochoutky | E15.cz

Léčivé rostliny jako pochoutky

Irena Forejtová

Význam skladby stravy na lidské zdraví se ani po tisíciletí nezměnil, proto není od věci vnést do jídelníčku něco, co nám daruje sama příroda – bylinky, které často běžně používáme v kuchyni, a které jsou zároveň i rostlinami s léčivými účinky.

Již antický lékař Hippokratés propagoval zdravou výživu heslem „Nechť je strava vaším lékem“, což v době honosných antických hostin mělo jistě své opodstatnění. Jeho tvrzení však platí i dnes, a dokonce si můžeme pochutnat na něčem jiném než jsou těžká smažená jídla či kalorické moučníky.

Česnek zvaný medvědí


V přírodě jej lze snadno najít podle charakteristického, česnekového aróma. Roste často v hustých, někdy až rozsáhlých porostech. Při sběru si však dejte pozor, abyste si jeho listy nespletli s podobnými, ale jedovatými listy konvalinek.

V lidovém léčitelství se česnek medvědí používá podobně jako úplně obyčejný česnek. Je silným antiseptikem (ničí bakterie a zastavuje jejich činnost), pomáhá při žaludečních problémech způsobených hnilobnými a kvasnými procesy, kromě toho snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi. 


Autor: Ženy - E15


Listy česneku medvědího drobně nasekané na chlebu s máslem posilují zdraví a působí jako prevence proti nachlazení či chřipce. Podobným způsobem můžete použít i jeho cibulky. Jemně rozsekané lístečky dochutí studené omáčky, mletá masa a rybí vývar. Dávkujte jej však opatrně, protože je velmi aromatický.


Bryndzová pomazánka s česnekem medvědím
250 g brynzy, 250 g másla nebo rostlinného tuku a česnek medvědí

Brynzu a máslo dobře utřeme, listy česneku medvědího nakrájíme na úzké proužky a lehce vmícháme do směsi. Mažeme na grahamové pečivo a zdobíme jemně nasekanými lístky.


Kopřivové hody


O kopřivě je známo, že je močopudná, vyplavuje však i část minerálních látek, zejména draslík a sodík, které mají vliv na srdeční činnost.V lidovém léčitelství se z čerstvých i sušených listů připravuje čaj a v kosmetice se kopřiva využívá jako vlasové tonikum pro podporu růstu vlasů.

V kuchyni se využívají pouze čerstvé mladé lístečky sklizené na jaře. Chuťově kopřiva připomíná špenát, proto se také hodí na přípravu špenátu 1:2 (1 / 3 kopřivy, 2 / 3 špenátu). Z mladých kopřivový lístků lze připravit salát bohatý na vitamíny, který je vhodný zejména pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Jako koření jsou nadrobno nasekané lístečky delikátní přísadou do zeleninových a bramborových polévek nebo do bramborových placek.


Autor: Ženy - E15


Ve francouzské kuchyni se kopřiva používá při přípravě salátů, plněných vajíček nebo se upravuje na způsob špenátu. Čerstvě natrhané lístky kopřivy se dusí se na másle s cibulí, česnekem a muškátovým oříškem , mírně se povaří a zahustí vejcem a trochou mléka. Jako příloha chutná zapečený chléb se sýrem nebo topinky.


Bez jako dezert


Už v dávných dobách byl černý bez oblíbenou rostlinou (zejména mezi německými sedláky žijícími na samotě) jako živá domácí lékárna. Existují záznamy už z 5. a 4. století před n. l., kde je bez popsán jako účinné laxativum, diuretikum a také jako prostředek k léčení ženských pohlavních orgánů. Před objevením inzulínu se bez používal dokonce k léčení cukrovky.

V kuchyni se uplatní květy černého bezu zejména při přípravě sirupů, marmelády, čaje, ale také jako sladká tečka místo tradičního moučníku.


Autor: Ženy - E15



Smažené bezové květy s ořechy

Bezové květy zbavíme hmyzu, dobře je vypereme pod tekoucí vodou a dáme oschnout. Z 1 vajíčka, polohrubé mouky a trochu mléka uděláme polotekuté těstíčko, do kterého nastrouháme čtyři nebo pět vlašských ořechů nebo přidáme lžičku strouhaných lískových jader. Celé květy i se stopkou namáčíme do těstíčka, usmažíme a ještě horké pokapeme rozpuštěným máslem. Usmažené květy pak ještě sypeme vanilkovým či skořicovým cukrem nebo poprášíme kakaem. Podáváme samotné nebo s čerstvými jahodami.


Autor: Irena Forejtová
Datum: 7. září 2010

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.