Letní recepty s brusinkami: grilování i chuťovky
Přinášíme vám několik originálních receptů na letní grilování s Cranberries, americkými brusinkami, které se vyznačují snadnou přípravou a hlavně vynikající chutí.
Americké brusinky jsou v kuchyni všestranně použitelné a navíc jsou už i u nás běžně k dostání. Všechny následující recepty obsahují jako ingredienci brusinky sušené, se kterými se v obchodech setkáte nejčastěji.
Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem
(suroviny pro 4 osoby)
Na steaky
4 snítky rozmarýnu
1 svazek tymiánu
2 lžičky hrubě drceného pepře
2 lžíce olivového oleje
4 hovězí steaky a 200 g
Sůl
Na dip
250 g cibule
1 lžíce oleje
1 malá zelená čili paprika
1 střik vermutu, např. Noilly Prat
100 ml Cumberlandské omáčky
75 g sušených Cranberries, amerických brusinek
Sůl, pepř
Příprava
1. Bylinky operte a nahrubo nasekejte. V mělké misce je smíchejte s pepřem a olivovým olejem. Steaky vložte do marinády a z obou stran ji vetřete do masa. V zakryté misce uložte přes noc do lednice.
2. Na dip oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli. Rozpalte olej a cibuli na něm 8 – 10 minut poduste. Očistěte a opláchněte čili papričku a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji k cibuli a krátce poduste. Poté zalijte střikem vermutu. Vmíchejte Cumberlandskou omáčku. Přidejte nahrubo nasekané americké brusinky. Trochu osolte a opepřete.
3. Steaky vyjměte z marinády a osušte. Grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím po obou stranách cca 5 minut. Hotové steaky posolte a podávejte společně s cibulovo-brusinkovým dipem.
Grilované cukety a petrželový salát s Cranberries
Doba přípravy
Cca 30 minut + doba marinování
Nutriční hodnota jedné porce
Energie: 457 kcal / 1916 kJ
Bílkoviny: 45,8 g
Tuky: 16,8 g
Sacharidy: 31 g
(suroviny pro 4 osoby)
4 cukety
1 lžíce olivového oleje
1 lžička nastrouhané kůry z bio citrónu
1 lžička hrubého pepře z mlýnku
Na salát
30 g kalifornských vlašských ořechů
3 svazky hladkolisté petržele
1 svazek kudrnaté petržele
1 červená cibule
1 lžíce bílého vinného octa
Sůl, pepř
2 lžíce olivového oleje
80 g sušených Cranberries, amerických brusinek
Příprava:
1. Cukety opláchněte, očistěte a podélně nakrájejte na silné plátky. Olivový olej smíchejte s citrónovou kůrou a pepřem. Potřete cukety směsí oleje a cca 20 minut nechte uležet.
2. Opražte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Petržel opláchněte, otřepejte dosucha, otrhejte lístky ze stonků a nahrubo je pokrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kroužky. Smíchejte ocet se solí, pepřem a olivovým olejem. Přidejte sušené Cranberries a všechny přísady salátu zamíchejte.
3. Cukety grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím cca 2 – 3 minuty. Podávejte se salátem.
Doba přípravy
Cca 30 minut
Nutriční hodnoty porce
Energie: 240 kcal / 1005 kJ
Bílkoviny: 6,3 g
Tuky: 13,6 g
Sacharidy: 25 g
Kuřecí saté s brusinkovo-mangovým smoothie
(suroviny pro 4 osoby)
1 zralé mango
Šťáva z 1 limetky
50 g sušených Cranberries, amerických brusinek
1 malá zelená čili paprička
Kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
Sůl
Pepř
400 g kuřecích prsních řízků
2 lžíce oleje
Několik stvolů řapíkatého celeru dle chuti
Příprava:
1. Mango oloupejte, dužninu odřízněte od vláknité pecky a rozmačkejte ji s limetkovou šťávou. Cranberries nakrájejte najemno. Čili papričku očistěte, opláchněte a rovněž nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Americké brusinky, čili a zázvor zamíchejte do rozmačkaného manga a ochuťte špetkou soli.
2. Kuřecí prsní řízky podélně nakrájejte na tenké plátky. Složte je jako tahací harmoniku a napíchněte na navlhčené dřevěné špízy. Pečte na grilu s dřevěným uhlím (případně v pánvi na rozpáleném oleji) po obou stranách 2 – 3 minuty. Osolte a opepřete.
3. Saté špízy podávejte s brusinkovo-mangovým smoothie a dle chuti je ozdobte řapíkatým celerem.
Bramborové hranolky s Cranberry dipem
Doba přípravy
Cca 30 minut
Nutriční hodnoty porce
Energie: 246 kcal / 1027 kJ
Bílkoviny: 25 g
Tuky: 6,6 g
Sacharidy: 22 g
(suroviny pro 4 osoby)
600 g brambor (nejlépe pevných, varných)
4 lžíce oleje
Sůl, pepř
Na Cranberry dip
1 jarní cibulka
50 g sušených Cranberries, amerických brusinek
200 ml čili omáčky (Sweet & Sour)
3 lžíce rajčatového kečupu
2 – 3 lžičky kari
Příprava:
1. Brambory důkladně operte pod tekoucí vodou, nakrájejte je na tenké hranolky nebo na plátky a potřete olejem. Grilujte na grilu s dřevěným uhlím nebo pečte na rozpáleném oleji ve velké pánvi s nepřilnavou vrstvou po dobu cca 15 minut, občas je obraťte. Poté osolte a opepřete.
2. Jarní cibulku očistěte, opláchněte a nakrájejte nadrobno. Pokrájejte Cranberries a promíchejte je s čili omáčkou, kečupem, kořením kari a jarní cibulkou. Podávejte společně s bramborovými hranolky.
Doba přípravy
Cca 30 minut
Nutriční hodnoty porce
Energie: 340 kcal / 1425 kJ
Bílkoviny: 6,8 g
Tuky: 15,4 g
Sacharidy: 44 g
Rajčatový salát s americkými brusinkami
(suroviny pro 4 osoby)
400 g koktejlových rajčátek (nejlépe na větvičce)
3 lžíce olivového oleje
2 stonky řapíkatého celeru
1 svazek jarní cibulky
1–2 lžíce světlého balzamikového octa
sůl, pepř
1 hrst salátových listů
50 g sušených Cranberries (amerických brusinek)
Příprava:
1. Rajčata omyjte a otrhejte z větvičky. Suchou teflonovou pánev rozehřejte spolu se 1–2 lžičkami olivového oleje a rajčata v ní krátce zprudka opečte. Rajčata z pánve vyjměte.
2. Celer a jarní cibulku očistěte, omyjte a nakrájejte najemno. Zbylý olivový olej smíchejte s octem, solí a pepřem.
3. Salátové listy operte a osušte (nejlépe v salátové odstředivce). Rajčátka, celer, jarní cibulku a Cranberries smíchejte a rozložte na salátové listy. Pokapejte dresinkem a podávejte s bagetou.
Doba přípravy:
ca. 20 minut
Nutriční hodnoty porce:
Energie: 130 kcal / 545 kJ
Bílkoviny: 1,5 g
Tuky: 7,9 g
Sacharidy: 14 g
Podrobné informace a další recepty z Cranberries jsou k dispozici na internetových stránkách www.AmerickeBrusinky.cz.
13. června 2010