Mandlové, sójové, konopné mléko -domácí výroba

Kravské mléko
Kravské mléko je na rozdíl od mateřského mléka pro člověka hůře stravitelné. Mnoha lidem kravské mléko způsobuje alergie a zahleňuje organismus. Proto je dobré zaměřit se hlavně na kvašené výrobky, čerstvé sýry, semena, oříšky a luštěniny, abychom zajistili příjem vápníku. Mléko je ale častou surovinou používanou v kuchyni a pokud vám nedělá dobře, tak můžete vyzkoušet mléka jiná a sami si je i vyrobit:
Mandlové mléko
100 g sladkých mandlí, 1 l vody, 1 lžička medu
Mandle najemno nastrouháme, přelijeme vlažnou vodou a necháme tři hodiny louhovat. Pak dáme do mixéru, důkladně rozmixujeme, přecedíme, osladíme medem a mírně teplé podáváme. Mandlové mléko nevaříme, jinak bychom zničili cenné látky.
Konopné mléko
Konopná semínka v libovolném množství dejte do misky, zalijte je vodou a nechte asi jeden den namáčet do doby, než semínka začnou praskat a objeví se bílé klíčky. Vodu průběžně měňte. Pak přeceďte, semínka dejte do mixéru a přidejte vodu v poměru 1,5 dílů vody na 1 díl semínek. Mixujte tak, až zůstane mléko a slupky a poté přeceďte přes jemné síto. Mléko dále můžete ochutit, například medem, nebo ho můžete rozmixovat s ovocem.
Sójové mléko
200 g sušených sójových bobů, 2 l vody
Sójové boby namočíme přes noc do vody, ráno je propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s dvěma litry vody, necháme projít varem a po vychladnutí rozmixujeme v mixéru. Pak prolisujeme přes plátno. Zůstane nám sójové mléko a sójová drť, kterou můžeme využít při přípravě pomazánek.
Mléko speciál
20 sladkých mandlí, 3 lžičky loupané slunečnice, 3 lžičky loupaného sezamu,2 lžičky medu, 6 dl vody
Semínka umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři, dáme do mixéru, přidáme med a trochu vody. Po chvilce mixování přilijeme zbytek vody a znovu rozmixujeme. Do mléka můžeme přidat čerstvé nebo mražené ovoce, fíky, datle.