Maso z lesa aneb houbové šílenství na talíři

Bylo by přece škoda nechat ladem všechny ty výstavní kousky hříbků, křemenáčů, kozáků, holubinek, lišek a bedel. Že se už na smaženici ani nemůžete podívat je nad slunce jasné, ale s houbami se přece dají v kuchyni dělat pravá kouzla.
Papriky plněné houbami a sýrem
4 papriky, 150 až 180 g čerstvých hub – (bedel, holubinek), 150 g tvrdého sýra, 150 ml zeleninového vývaru, 70 g másla, 50 g cibule, 3 lžíce strouhanky, 2 vejce, 1 měkký smetanový sýr, petrželka, pepř, sůl
Cibuli nakrájíme na jemno, opražíme na 50 g másla, přidáme umyté a nakrájené houby, chvíli podusíme, přidáme nastrouhaný sýr, měkký sýr, rozšlehaná vejce a strouhanku. Promícháme a necháme mírně zhoustnout. Papriky omyjeme, překrojíme je napůl, vyčistíme od semen a naplníme připravenou směsí. Papriky vložíme na máslem vymazaný pekáč, podlijeme vývarem a krátce zapečeme v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami zdobenými petrželkou.
Houbové klobásky
1 kg hub, 4 vejce, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 100 g sádla, sůl, mletý černý pepř a střívka na plnění
Očištěné houby (nejlépe směs různých druhů) umeleme na mlýnku na maso. Do mletých hub přidáme jedno vejce, další tři uvaříme natvrdo a posekáme. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a po vychladnutí ji přidáme k houbám. Směs okořeníme, osolíme a dobře promícháme, naplníme střívka a uzavřeme špejlí. Klobásy vložíme do studené, osolené vody a pomalu přivedeme do varu. Na mírném ohni je vaříme asi 10 minut. Podáváme teplé, s nadrobno pokrájenou a osmaženou slaninou.
Houbové karbanátky
250 g hříbků nebo jiných tvrdých hub, jedna menší cibule, 80 g slaniny, 3 vejce, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hrubé mouky, 120 g strouhanky, trochu majoránky, pepř a sůl.
Houby nakrájíme na malé kousky, osolíme a dusíme na rozškvařené slanině s cibulí doměkka. Do vychladlých hub přidáme strouhanku, lžíci mouky, koření, česnek utřený se solí a dobře promícháme. Přidáme vejce a podle potřeby zbývající mouku, znovu promícháme a navlhčenou rukou tvoříme karbanátky, které smažíme ve fritovacím hrnci nebo na pánvi. Karbanátky chutnají nejlépe s novými brambory a okurkovým salátem.
Rolky plněné klouzky
4 ks rýžového papíru, 100g klouzků, olej, zelená, červená a žlutá paprika, sůl, mletý pepř, sýr feta, petrželová nať.
Očištěné a oloupané klouzky pokrájíme a krátce opečeme na oleji, pak je vyndáme z pánve a odložíme. Barevné papriky nakrájíme a orestujeme na oleji. Potom je smícháme s opečenými klouzky, nasekanou petrželkou a kousky sýra. Rýžové papíry nakrátko ponoříme do teplé vody, vyjmeme a naplníme nádivkou, srolujeme a smažíme na pánvi na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovými hranolky nebo zeleninovým salátem. (pro větší jedlíky s obojím).
Houbové ragú na víně
500 g hub, 250 g brambor, 50 g másla nebo oleje, 1 lžíce polohrubé mouky, 2,5 l vývaru z kostí nebo masoxu, 1 sladkokyselá okurka, cibule, pažitka, lžíce kaparů, 2 dl bílého vína, citrónová šťáva, bílý pepř, mletý zázvor, koriandr, kmín, mletá sladká paprika, sůl
Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Houby nakrájíme na plátky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Na tuku osmahneme cibuli a přidáme světlou jíšku, kterou rozvaříme s vývarem a vínem. Do základu omáčky přidáme brambory, houby, na kostičky nakrájenou okurku, kapary, mleté koření, ochutíme citronem a vše povaříme. Jako příloha se hodí tmavý chléb nebo opečené krajíčky toustového chleba.
Autor: Irena Forejtová
31. srpna 2009