Máte citlivý žaludek? Vyhněte se těmto 5 dráždidlům!

Alkohol
Alkohol sám os sobě je kyselá tekutina a tím pádem vede ke zvýšení obsahu kyseliny v žaludku. Vedle této vlastnosti také silně dehydratuje, což může podporovat špatné trávení a zvýšit tvorbu žaludečních šťáv. Pokud vyrážíte ven a váš žaludek je tak trochu na vodě, vyzkoušejte raději pouze nealkoholický koktejl.
Smažená jídla
Existují prospěšné tuky, jako je olivový olej, avokádo a losos. Většina smažených potravin s vysokým obsahem tuků však může způsobit potíže v trávicím traktu, protože je těžší je strávit. Navíc po sobě zanechávají přebytečné kyseliny, které mohou také způsobit pěknou neplechu. Nezoufejte, pečené brambory jsou stejně lepší než smažené!
Maso
Je to smutné, ale je to tak. V mase, které je bohatší na tuky, jako je například hovězí nebo vepřové, se tvoří větší množství kyseliny, kterou žaludek nezvládá strávit. Takže příště, až dostanete chuť na steak, raději místo ribeye vyzkoušejte filet mignon.
Mléčné výrobky
Většina lidí už dnes má intoleranci na laktózu. Mléko a mléčné výrobny mají vysoký obsah tuku a mohou způsobit nadměrné vylučování kyselin. Pokud vás honí mlsná a toužíte po smetanových bramborách, vyzkoušejte jako náhražku raději sójové nebo mandlové mléko.
Káva
Málokdo z nás si umí představit ráno bez šálku kávy coby povzbuzovače. Pravda ale je, že káva a čaj uvolňují dolní jícnový svěrač, což může umožnit kyselinám vstoupit do žaludku a způsobit sekreci žaludečních tekutin. Raději si dejte sklenici vody s citronem, ta vás do nového dne spolehlivě nakopne také.