Méně známé ovoce: Curuba

Curuba
Curuba, někdy se též můžete setkat s názvem Banana Passionsfruit kvůli podobě s banánem, spadá do čeledi mučenkovitých. Mučenkotivé druhy mají většinou oválný tvar, ale curuba je plod protáhlý, okolo deseti centimetrů dlouhý a jak už bylo řečeno, svým tvarem připomíná banán. Na rozdíl od něj je však světlejší, má tenčí slupku a růžovo-oranžovou rosolovitou dřeň s mnoha jadérky, které se také dají konzumovat.
Obsahuje vitaminy A, C, B1 a B2, niacin a riboflavin. Je to velmi aromatické ovoce, trochu nakyslé, chutí podobné jablku. Slupka se většinou loupe, nebo se plod jí tak, že se překrojí na půl a lžičkou se vybere dužnina. Jí se samostatně, nebo se z něj připravuje sirup, želé, pečivo, nákypy a podobně.
Původně curuba rostla divoce v jihoamerických Andách a dnes se do Evropy dováží hlavně z Kolumbie a Nového Zélandu.