Méně známé ovoce: Durian

Durian je stálezelený strom dosahující výšky až čtyřicet metrů s tmavými listy a rozložitými větvemi. Roste v oblasti tropických deštných lesů v Indonésii, jižní Indii a Thajsku. V indonéštině znamená slovo duri trn, což také vypovídá o tom, jak durian vypadá. Toto velké ovoce, které může vážit až pět kilo, má tlustou zeleno-žlutou slupku s mnoha trny. Tento obal se při dozrání rozdělí na pět částí a v každé je ukryto hnědé semeno pokryté silnou, krémovou drtí.
Durian je zajímavý nejenom na pohled, ale i na aroma, které může mnoho lidí odradit. Není totiž příliš vábné a tak v zemích, kde se pěstuje, jsou často cedule v hotelích zakazující přechovávání durianu, problém můžete mít v dopravních prostředcích. Durian se dá sehnat i v naší obchodní síti a tak nelze než doporučit, abyste jej při skladování drželi stranou od ostatních potravin, jinak by mohly načichnout jeho specifickou vůní.
Prodává se buď již vyloupaný, ale pokud ho kupujete vcelku, vybírejte pouze zralé plody. Zralost poznáte tak, že takový durian již vydává silný zápach, nezralý nevoní skoro vůbec. Také s ním pořádně zatřeste, abyste zjistili, zda se semena již uvolnila. Při poklepu by měl vydávat dutý zvuk. Durian otevřete nožem, po otevření vám odhalí velká semena s dužninou.