Méně známé ovoce: Garcinie (mangostan)

Garnicie pochází z jihovýchodní Asie z oblasti Mangu a je také známá pod názvem mangostan (Garcinia mangostana). V této oblasti je to velmi oblíbené ovoce, přezdívá se mu „ovoce bohů“, protože se k němu váže následující legenda- budha, který jel na bílém slonu v džungli, objevil toto ovoce a přinesl je lidem jako dar nebes. V Asii ho tedy považují za jeden z nejcennějších plodů a to nejenom díky chuti, ale má také významnou roli v jihoasijské medicíně, kde se podává při horečkách a infekcích. K nám se dováží po celý rok a to hlavně z Brazílie. Tento strom dosahuje výšky až 2,5 metru a každý rok se na něm urodí tisíce plodů.
Toto ovoce má velikost malého jablka s průměrem okolo sedmi centimetrů. Hrubá kožovitá kůra má purpurovou až fialovou barvu, uvnitř se nachází čtyři až sedm dílků s měkkou bílou sladkokyselou dření a podlouhlými jadérky, které se také konzumují. Je bohaté na vitamin C, vápník, antioxidanty, kyselinu elagovou, fytovou, chlorogenovou a vlákninu. Garcinie pročisťuje organismus a působí proti parazitům.
Sklízí se v době plné zralosti, protože plody po utržení již nedozrávají. Převoz ale snáší celkem dobře, protože mají silnou slupku. Konzumuje se buď přímo nebo se přidává do krémů, pudinků, koktejlů a ke zdobení sladkých jídel.