Méně známé ovoce: Granátové jablko

Granátové jablko
Název granátové jablko pochází z latinského „mala granata“ nebo-li jablka zrnitá. Původem je toto ovoce z Persie, dnes se pěstuje v tropických a subtropických zemí po celém světě, k nám se dováží hlavně že Středozemí. Granátové jablko je plod granátovníku (Punica granatum), který se také nazývá marganík granátový. Je to opadavý keř nebo strom dosahující výšky až šesti metrů, který se může dožít i 200 let.
Obsah
Granátová jablka mají velikost až dvanáct centimetrů, mají hladkou a tlustou slupku červené až hnědé barvy. Po rozkrojení můžeme vidět velké množství peciček, které jsou obaleny šťavnatou, sladkou dužninou. Tato ovoce obsahuje přes 70 % vody, velké množství sodíku, cukrů, vitaminy skupiny B, c a A.
Použití
Granátová jablka se po rozpůlení konzumují lžičkou a to buď k přímo, nebo jsou oblíbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů, přidávají se také k drůbeži, rybám a grilovanému masu. Granátovník se využívá nejenom kvůli jeho plodům. Z listů se připravuje čaj, ze slupek plodů, kořenů a z kůry se získává barvivo, v lékařství se používá kůra stromů bohatá na taniny a také jeho dřevo je velmi kvalitní, a proto se uplatňuje hlavně v řezbářství.