Méně známé ovoce: Guave

Guave (Psidium guajava) je druh z čeledi Guava (Psidium) z rodiny myrtových rostlin (Myrtaceae). Původ má v tropické Americe, dnes se pěstuje v celé tropické oblasti, hlavně Jižní Africe, Kalifornii, na Floridě a v Indii.
Je to keř, případně strom, který dorůstá do výšky až několika metrů, má bílé květy, ze kterých se pak vytváří bobule kulatého nebo vejcovitého tvaru o délce až dvanáct centimetrů. Slupka zralých plodů je světlezelená nebo žlutá, hustě žíhaná, uvnitř se nachází čtyři až pět komor se šťavnatou bělozelenou nebo žlutou dření chutnající podobně jako směs hrušek, kdoulí a fíků.
Guave obsahuje množství vitaminu C, dále pak provitamin A, vitamin B a z minerálních látek stojí za zmínku obsah vápníku, železa a fosforu. Má příjemnou sladkokyselou chuť. Dužnina ukrývá velké množství semínek, která jsou většinou také jedlá. Konzumujeme ji přímo -oloupanou, případně pocukrovanou a dochucenou citronovou šťávou, nebo se z ní připravují kompoty, marmelády, želé, ovocné saláty, zmrzliny nebo šťávy.