Méně známé ovoce: Mišpule japonská
Mišpule japonská:
Eribotria japonica L., neboli lokva, je ovocná dřevina z čeledi Rosaceae (růžovité). Pochází z jihovýchodní Asie, odkud se postupně rozšířila do dalších subtropických oblastí.
Občas bývá zaměňována s mišpulí obecnou, ta se ovšem, na rozdíl právě od mišpule japonské, vyskytuje i u nás. Plody mišpule japonské se k nám dovážejí spíše výjimečně, v období od dubna do června se však s nimi můžete setkat jižních evropských státech, např. ve Španělsku.
Tento strom dorůstá v průměru 3 až 6 m a kvete již od podzimu až do ledna drobnými bílými či narůžovělými květy a jeho plody dozrávají na jaře.
Plody:
Plody mišpule japonské patří k prvnímu jarnímu ovoci. Malé plstnaté kulovité plody bělavě žluté až oranžové barvy rostou ve shlucích a vyznačují se křehkou, šťavnatou, příjemně nakyslou až sladkou dužninou.
Konzumace:
Plody můžeme konzumovat především v čerstvém stavu, obvykle pouze dužinu, neboť slupka se vyznačuje větší tuhostí. Plody se však hodí na přípravu džemů, kompotů, dají se rovněž kandovat nebo se z nich vyrábějí se z nich sirupy, džusy i alkoholické nápoje.
Pěstování:
Mišpuli japonskou můžeme také pěstovat jako okrasnou rostlinu v nádobě. Nesnáší ovšem déšť, proto bychom ji raději měli umístit na terasu pod střechu či pod balkon. Je poměrně odolná proti mrazům, ale na zimu je lépe ji zazimovat někde v chladnu v zimní zahradě nebo v jiných nevytápěných světlých prostorách, na verandách apod., je však třeba dbát na to aby teplota okolí neklesala pod - 5°C.
Autor: Monika Kváčková