Méně známé ovoce: Nashi
Nashi
Nashi, známá u nás též jako japonská hruška, je ovocný strom podobný jabloním a hruškám. Existuje mnoho odrůd nashi, které mohou mít různý vzhled i tvar. V zásadě rozlišujeme dva typy ovoce stromů nashi – Pyrus pyrifolia, který má původ v Japonsku a Pyrus ussuriensis, jenž pochází z Číny. Od sebe se liší hlavně tvarem plodů – japonský typ nashi má tvar jablka, čínský má tvar hrušky.
Z Japonska a Číny se nashi dále rozšířila na Nový Zéland, do Austrálie, Čile a v USA do států Kalifornie a Washington. Do Evropy se dováží japonský typ nashi.
Plody
Plody nashi mají kulovitě oválný tvar, silnou zlatavou slupku a bílou křupavou dužinu. Jsou šťavnaté a sladké, chutí podobné našim hruškám.
Při dozrávání nezměknou, ale jsou velmi choulostivé na nárazy a pomačkání, proto se obvykle jednotlivé plody balí do ochranných obalů. Při správném způsobu skladování vysoké vlhkosti a teplotě 0 až 1 °C je ovšem můžeme uchovávat tři až šest měsíců.
Konzumace
Čerstvou hrušku Nashi můžeme konzumovat v neloupaném stavu, stejně jako naše jablka nebo hrušky. Vhodné jsou také pro přípravu ovocných salátů, kompotů a marmelád nebo také moučníků a sladkých dezertů. Dušené japonské hrušky se hodí také jako příloha k masu, nejlépe ke zvěřině.
Pokud nashi nekonzumujeme v celku, je třeba ji po nakrájení zakapat citrónovou šťávou, neboť stejně jako při poškození i po nakrájení plody velmi rychle hnědnou.
Pěstování
Nashi je ovocný strom, který se pěstuje podobně jako jabloně. Obvykle dosahuje výšky kolem dvou metrů. Rostlinku lze poměrně snadno vypěstovat i z jádra, ovšem pravděpodobně se jeho plodů nedočkáte.
Vhodnější je pěstovat stromky nashi zakoupené od našich pěstitelů, které jsou již přizpůsobené našim klimatickým podmínkám. Z kultivarů nashi jsou pro pěstování v našich podmínkách vhodné japonské odrůdy Hosui, Chojuro, Shinko a Shinseiki.