Méně známé ovoce: Tamarilo

Tamarilo je Víceletá keřovitá rostlina (Cyphomandra betacea) pocházející z Peru. Dnes se pěstuje v tropických a subtropických horských oblastech po celém světě. K nám se dováží hlavně z Brazílie, Kolumbie a jižní Afriky.
Toto ovoce vytváří hrozny bobulovitých plodů vejčitého tvaru o velikosti asi 9 cm, s tenkou, hladkou, červenou slupkou, vzhledem připomínající rajská jablíčka -tomaty. Někdy se tamarilu proto také říká tomatový strom nebo tomatovník. Některé druhy mají žlutohnědou nebo žlutou slupku.
Dužina je žlutá nebo načervenalá, jádra se dají také konzumovat. Zralý plod má trpkosladkou chuť, nezralé plody jsou velmi hořké. Tamarilo obsahuje vysoké množství vitaminu C, provitamin A, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor a křemík.
Konzumuje se nejlépe tak, že se rozkrojí, pocukruje se a dá se odležet přes noc do lednice. Když ho zbavíme slupky, která je hořká, dá se také vařit jako například rajské jablíčko. Oloupané tamarilo se hodí do ovocných salátů, zmrzlin, kompotů, zavařenin nebo se také často se zpracovává s cukrem a smetanou na krém.