Meruňky

Plod meruňky je žlutá, oranžová nebo načervenalá peckovice, která se řadí k nejzdravějšímu ovoci, meruňky totiž obsahují množství provitaminu A, vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík, niacin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou.
Meruňky podporují imunitu, zlepšují zrak a astma. Díky vysokému obsahu karotenu mají omlazující účinek, posilují vlasy, pokožku, nehty, zlepšují imunitu. Kyselina listová se stará o krvetvorbu a růst buněk, kyselina pantotenová zase o vitalitu a odbourávání tuků. Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože pozitivně ovlivňuje sliznici plic. Obsahují také měď, proto by zvýšené množství meruněk neměly konzumovat těhotné ženy. Tří meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka.
Účinky na organismus
- je to zbraň proti volným radikálům
- zlepšují krevní obraz
- pomáhají při astmatu
- zpomalují proces stárnutí, mají omlazovací efekt
- posilují vlasy, pokožku a nehty
- pomáhají při únavě
- posiluj imunitu
- odbourávají tuky
- uvolňují napětí
Meruňky z dovozu řádně umyjeme, protože slupka může obsahovat jedovaté postřiky. Použití v kuchyni je široké, vyrábějí se z nich džusy, džemy, kompoty, meruňkové knedlíky, moučníky, přidává se po pohárů, salátů, zpracovávají se na likér, dají se sušit a zmrazovat (kompotové meruňky ale mají málo vitaminů). Hodí se také jako příloha ke grilovaným a pečeným masům. Nejlépe je meruňky kupovat a konzumovat v sezóně, protože v zimě se buď dováží a dlouho se skladuje, nebo pochází ze skleníků a v obou případech jsou negativně ovlivněny cenné vitaminy a prvky.