Mořské řasy: Kombu, Nori, Arame a Wakame
Kombu
Kombu je hlubokomořská řasa tvořená tvrdými listy o délce 5-10 metrů, které mají po usušení tmavě zelenou barvu. Kombu obsahuje kyselinu alginovou, která je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev, protože vymetá z tlustého střeva usazeniny a jedy. Chrání také před vstřebáváním těžkých kovů, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před vysokým krevním tlakem. Kombu patří k řasám, které jsou nejbohatší na jód, proto ji Číňané po staletí používají k ošetření štítné žlázy.
Nori
Nori patří k nejrozšířenějším mořským řasám. Velmi kvalitní nori pochází z Japonska, kde má výborné podmínky k růstu. Nori roste na sítích v pobřežních vodách, kde se za odlivu sbírá a pak se suší na slunci na papírových listech. Je citlivá na kvalitu vody, takže roste jen v čistých vodách. Nori je výbornou prevencí ateriosklerozy, pomáhá snižovat krevní tlak, obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, chlorofyl, jako všechny řasy také dostatek jódu a kyselinu alginovou, která pomáhá odvádět toxiny z těla. Mořské řasy by se měly podávat v nižších dávkách, ale pravidelně. Nori se používá spíš jako koření při vaření luštěnin, polévek či zeleninových jídel.
Wakame
Wakame je dlouhá řasa rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó, kde se sklízí od února do června pomocí dlouhých háků. Pak se namáčí do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec se suší na šňůrách. Pomáhá při čištění krve, posiluje krevní oběh a podobně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů. Pro použití do salátů namočíme řasu na pár minut do vody.
Arame Arame patří mezi hnědé řasy, má velmi jemnou chuť a roste hojně na pobřeží japonského ostrova Izu. Sbírá se ručně od května do srpna, pak se sedm hodin vaří a suší na slunci. Arame má díky obsahu přírodního cukru manitu nasládlou chuť, obsahuje velké množství jódu, vápníku a vlákniny. Má příznivý účinek na vysoký krevní tlak a pomáhá při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů.