Muffins pro mlsné jazýčky | E15.cz

Muffins pro mlsné jazýčky

Redakce

Zdravý letní jídelníček doporučuje zejména odlehčená jídla s dostatkem ovoce a zeleniny, přesto není od věci smlsnout si občas na něčem sladkém.  


Z historie nadýchaných báboviček


S muffins neboli malými sladkými bábovičkami se v místních pekárnách nebo v obchodních řetězcích určitě setkal už každý z nás. Lákají svými příchutěmi, polevami, barvami i náplněmi. Stačí pohled a na jazyku se ihned vybaví jejich typická sladká chuť. Nenechte se ale mýlit, muffiny mohou být nejen sladké, ale existuje nespočet různých variant této pekařské laskominy.

Při letmém pohledu do minulosti zjistíme, že výroba prvních muffins se datuje do Walesu do 11.století. Jejich pojmenování bylo odvozeno od francouzského výrazu „moufflet“, což volně přeloženo znamená „jemný chléb“.

První tištěné recepty pochází z Británie z poloviny 18. století. Zpočátku se muffiny vyráběly ze zbytků chleba, sušenek a rozmačkaných brambor a byli pochoutkou pouze pro služebnictvo. Později se jejich obliba rozšířila také do vyšších vrstev společnosti, kde byly servírovány především k čaji o páté. Pouliční prodavači chodívali městem a nabízeli kolemjdoucím různé typy těchto pochoutek. Nosili je na hlavách a zvonečkem lákali zákazníky k jejich nákupu. V dnešní době se muffins servírují nejen k čajovým dýchánkům, ale nabízí se také k snídani nebo jako dezerty při pozdních večeřích.

Z Velké Británie se muffiny později rozšířily také do Nového světa, kde se však s vynálezem kypřícího prášku jejich způsob výroby zcela odlišil. Recepty na jedny z nejslavnějších amerických muffins můžete najít již v kuchařce Fannie Merritt Farmerové z roku 1896 s názvem The Boston Cooking-School Cookbook.

 


Jak vyplývá z předchozích řádků, dnešní muffiny můžeme rozdělit na dva typy. Pravý anglický muffin je vyráběn povětšinou z kynutého těsta a podobá se lívanečku nebo ohnutého rohlíčku. Bývá dozlatova upečený a krásně křupavý. Někdy může být překrojen a namazán například vrstvou marmelády či čokolády.

Naproti tomu do těsta na americké muffiny se přidává kypřící prášek nebo jedlá soda, která způsobuje jejich nadýchanost a vláčnost. Podle zvoleného druhu se vybrané přísady vmíchají buďto přímo do těsta nebo se jimi muffins plní. Pro dozdobení se pak používají různé polevy, posypy či kousky ovoce, oříšků a jiných sladkostí.

Variace na muffins


V dnešní době existuje nepřeberné množství receptů na slané či sladké muffins. K náplním či k přísadám do těsta se kromě tradiční marmelády, čokolády či ovoce řadí také různé cereálie, kandované ovoce, oříšky, rozinky, skořice či zázvor. Výjimkou ale nejsou ani muffiny s příchutí sýra, cukety či mrkve.

 


Výroba těchto lahodných bochánků není nikterak složitá ani časově náročná záležitost. Pro ukázku nabízím jeden z mnoha receptů na výtečné borůvkové muffins. Doba přípravy s pečením je asi 45 minut a pro 15-18 muffinů budeme potřebovat:

200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 120 g cukru krystal, 1 sáčku vanilkového cukru, 1 hrnku rozpuštěného másla, 1 hrnku mléka, 2 vejce, sůl a samozřejmě borůvky.

Nejprve uděláme tzv. suchou směs, kdy v míse smícháme mouku, oba cukry, prášek do pečiva a špetku soli. Poté si vyšleháme máslo s vejci a mlékem. Tekutou směs vmícháme do směsi suché a přidáme promyté borůvky. Pomocí lžíce pak plníme papírové košíčky ve formě na pečení a to zhruba to 2/3 výšky formy. Během pečení totiž muffiny narostou a vytvoří se typický bábovičkový tvar. Pečeme zhruba 20-25 minut při teplotě 180°C. Použijete-li přímo papírové košíčky na pečení, formu pak není třeba vymazávat. Na ozdobení hotových muffinů pak můžeme použít např. bílou polevu a lentilky nebo čerstvé borůvky.

Pro další inspiraci přikládám adresu internetové stránky plné zajímavých muffins receptů, ze které můžete čerpat nápady pro své další experimenty.

Malá zajímavost nakonec


Některé americké státy si přivlastnili vybrané muffiny jako své oficiální dezerty. Například Massachusetts si osvojil celozrnný muffin, Minnesota borůvkový muffin a New York vzal pod svá křídla muffin jablečný.

Autor: Redakce
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!