Mungo klíčky

Mají specifické, zajímavé aroma, po naklíčení chutnají jako hrášek. Z nutričního hlediska jsou velmi významné pro svůj vysoký podíl vitamínů a proteinů. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
V Indii jsou nejčastěji připravována tak, že se opékají na tuku a podávají k čaji. Mnohem šetrnější je ovšem jejich namáčení nebo nakličování. Můžeme je přes noc namočit v misce s vodou a druhý den ráno uvařit doměkka. Pokud je necháme naklíčit, získáme výborný zdroj železa a vitaminů.
Jak postupovat při klíčení
Hrst suchých semen propereme a necháme přes noc nabobtnat v teplé vodě. Pak semena vložíme do plastové láhve, které jsme uřízli hrdlo a u dna propíchali nožem několik děr. Takto naplněnou láhev umístíme do tmavé místnosti s teplotou okolo 20 stupňů a 3x denně propíráme studenou vodou. Druhý den se začnou objevovat první klíčky, které postupně zaplní láhev do dvou třetin. Pátý den je nakličování hotové. Rozřízneme láhev, vyjmeme klíčky a několikrát je propereme ve vodě. Pak je necháme okapat na sítě a můžeme je uchovávat v mikrotenovém sáčku v lednici několik dnů.
Salát z mungo klíčků
mungo klíčky
kysané smetana
sůl
olivový olej
česnek
citronová šťáva
V kysané smetaně rozmícháme utřený česnek, sůl, trochu olivového oleje a citronové šťávy a pak vše promícháme s mungo klíčky. Podáváme s celozrnným pečivem.