Na imunitu jsou saláty
Dostatečné množství těchto látek je převážně v zelenině a ovoci, z nichž se dá připravit spousta lákavých salátů. Jejich příprava zabere jen pár minut, chce to jen trochu fantazie a chuť zkusit místo teplé večeře něco zdravějšího.
Salát s brokolicí na dva způsoby
Hlávka brokolice (může být i sáček mražené), 1 pórek, 2 vejce, hlávku červeného zelí, kelímek majonézy, lžičku ostré hořčice, špetku soli.
Brokolici a větší pórek nakrájený na kolečka povaříme asi 3 minuty v osolené vodě. Uvaříme 2 vejce natvrdo, a necháme vychladnout, nakrájíme do mísy na nudličky červené zelí, přidáme uvařenou brokolici s pórkem, drobně usekaná vejce, dobře promícháme a nakonec přidáme zálivku. S kostičkami šunky lze ze salátu připravit plnohodnotnou večeři.
Kdo dává přednost stravitelnější variantě může si salát připravit bez majonézy. Brokolici rozebranou na růžičky nahrubo nakrájené zelí povaříme asi 15 minut ve slané vodě, až zelenina změkne. Pórek nakrájíme na velmi jemné plátky a vejce nadrobno usekáme. Ocet smícháme s olejem, cukrem, solí a pepřem a opatrně podlijeme pod zeleninu. Před podáváním salát posypeme vajíčkem a pažitkou.
Salát s řeřichou a lososem
300 g velkolisté řeřichy, 100 g uzeného lososa, 2 černé olivy, 2 lžíce citrónové šťávy, sladké smetany, zakysané smetany, worcesteru a jemně nasekaného kopru, sůl, pepř.
Listy řeřichy dobře omyjeme a necháme okapat. Lososa nakrájíme na jemné proužky a olivy vypeckujeme a nasekáme najemno. Citrónovou šťávu dobře promícháme se smetanou, zakysanou smetanou a worcesterem. Přidáme kopr, pepř a trochu soli. Řeřichu upravíme do mísy a přelijeme omáčkou. Nakonec pokryjeme proužky lososa a ozdobíme olivami.
Orientální salát s pomerančovým dresinkem
3 ks čekankových puků, 2 ks hlávkové čekanky radicchio, 5 pomerančů, 250 g rukoly, 2 ks červené cibule.
Zeleninu opereme, puky nakrájíme na drobné špalíčky, čekanku a rukolu natrháme, pomeranč rozebereme na měsíčky a cibulky nakrájíme na tenká kolečka. Všechno narovnáme do skleněné mísy a přelijeme dresinkem. Jeho příprava je velmi snadná. 200 ml šťáva vymačkané z čerstvých pomerančů,80 ml světlé sójové omáčky, 50 ml rýžového vína, 30 ml octa, 1 gram nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3 jarní cibulky a hrst petrželové natě vložíme do mixéru a vymixujeme dohladka. Směs přelijeme do mísy a lehce zakápneme olivovým olejem.
Pikantní salát s celerem
2 mladé celery, 2 vejce, vařená natvrdo, olivy (pokud možno řecké černé), 1 šálku oleje, 1 1/2 lžíce octa, 1/2 lžičky hořčice, sůl, pepř.
Syrové celery oloupeme, nastrouháme do salátové mísy a pokapeme olejem. Asi za hodinu přidáme tenké plátky vajec, odpeckované olivy a hořčici zředěnou octem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Salát s křenem a fazolkami
Sklenice sterilovaných fazolek, 2 lžíce strouhaného křenu, sůl, 4 lžíce zálivky z
fazolek, citrónová šťáva, zelená petrželka, olej, cukr.
Sterilované okapané fazolky nakrájíme na nudličky, přidáme jemně nastrouhaný křen a přelijeme zálivkou, kterou připravíme z nálevu dochuceného solí, cukrem a citrónovou šťávou. Salát promícháme a podáváme jako přílohu k namazaným celozrnným chlebům nebo tmavému pečivu.
Autor: Irena Forejtová
23. února 2009