Na nový rok čočku! Máme pro vás pět skvělých receptů! | e15.cz

Na nový rok čočku! Máme pro vás pět skvělých receptů!

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Jak na Nový rok, tak po celý rok, praví staré přísloví. A aby se nás držely peníze, má se na Nový rok jíst čočka – té je totiž taky hodně na talíři. V následujícím článku jsme pro vás připravili 5 skvělých, ale snadných čočkových receptů, mezi nimiž najdete jak novoroční klasiku, tak i méně tradiční pokrmy.

Čočková polévka se zeleninou

Ingredience

Kedlubna velká 1 ks
Mrkev 300 g
Jarní cibulka 1 svazek
Řepkový olej 1 lžíce
Zeleninový vývar koncentrovaný 400 ml
Červená čočka 140 g
Pažitka + na posypání 1/2 svazek
Ocet 2 lžíce
Sůl na dochucení Pepř na dochucení

Postup přípravy:

Kedlubnu a mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky či plátky, cibulku na kolečka.
V hrnci rozehřejte olej a zeleninu na něm krátce poduste. Přidejte vývar, 300 ml vody a čočku. Uveďte do varu, osolte, opepřete a nechte asi 10 minut vařit.

Polévku dochuťte trochou octa, soli a pepře a podávejte ji posypanou nakrájenou pažitkou.

Novoroční čočka

Ingredience

Čočka balíček
Masox kostka
Nové koření Bobkový list Pepř celý Sůl Cukr Máslo Slanina Cibule Novoroční čočka

Postup přípravy:

Propereme čočku, dáme do většího hrnce a natočíme vodu 1:1, nadrolíme kostku masoxu, vhodíme bobkové listy, nové koření, pepř (pár kuliček), kousek másla a uvedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do poloměka. Nerozvařujte čočku, to ji totálně kazí, a znemožňuje další úpravu.

Zbyla-li nějaká voda, řádně ji slijte (koření nevyndavám). Přidejte asi třetinu kostky rozehřátého másla, hrst namočeného cukru, lžíci octa, opepřete (drceným pepřem) a opatrně promíchejte (abyste čočku nerozmačkali) ochutnejte, případně dosolte.

Na troše oleje a pokrájené slanině zpěňte pokrájenou cibuli do zlatohněda, odstavte dříve, sama dojde. Servírujte čočku ozdobenou cibulkou se slaninou, kyselou okurkou. Jako příloha volské oko, plátek uzeného, norimberské párečky (bílé), opečený plátek slaniny.

Čočka s krevetami, pórkem a nočky

Ingredience

Čočka (předem na tři hodiny namočená) 200 g
Krevety (nebo humří maso, lze i konzervované) 500 g
Olivový olej 8 lžíce
Šalotka 2 ks
Česnek 2 stroužek
Polévková zelenina (mrkev, petržel, kousek celeru) 1 svazek
Pálenka 50 ml
Bílé víno 100 ml
Drůbeží vývar 1200 ml
Bobkový list (na dochucení) 1 ks
Pórek (středně silné) 4 ks
Máslo 2 lžíce
Sůl Čerstvě mletý pepř Cukr Ocet Na nočky Vejce 3 ks
Sůl 1/2 lžička
Hladká mouka 250 g

Čočka s krevetami, pórkem a nočky, Foto: F.O.O.D.Autor: Ženy - E15
Postup přípravy:

Čerstvé krevety vložte do vroucí osolené vody, vypněte plamen a nechte ve vývaru vychladnout a pak je vyloupejte. Většinu oleje rozehřejte v hrnci a osmažte na něm
očištěnou a pokrájenou šalotku, česnek a polévkovou zeleninu. Vlijte pálenku a víno, odškrábněte přípečky, zalijte vývarem, vložte bobkový list, trochu osolte, uveďte do varu a poté mírně asi 20 minut povařte. Polévku pak protřete sítem nebo přes cedník vyložený namočenou vyždímanou utěrkou.

Na nočky promíchejte uvedené přísady s 50 ml vody. Těsto zpracujte rukou, až takzvaně hází puchýře a nebude se lepit na mísu. Kousky těsta položte na prkénko a plochým nožem odkrajujte proužky do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vybírejte děrovanou naběračkou, zchlaďte studenou vodou a okapané nechte stranou. Pórek osmažte na zbylém oleji v hrnci, vsypte čočku, zalijte vývarem a povařte doměkka. Vmíchejte máslo, dochuťte a podávejte.

Čočkový salát s fíky

Ingredience Mrkev 250 g
Lilek 250 g
Bazalka 1/2 svazek
Fíky zralé 2 ks
Šalotka 2 ks
Meruňky 100 g
Na zálivku: Olivový olej 100 ml
Bílý jogurt 150 g
Balzamikový ocet 1 lžíce
Sůl Pepř

Čočkový salát s fíky, Foto: F.O.O.D.Autor: Ženy - E15

Postup přípravy:

Opláchnutou čočku povařte v mírně osolené vodě asi 10 minut tak, aby byla měkká, ale na skus pevná. Mrkve oškrabejte, lilky omyjte a obojí pokrájejte nadrobno. Bazalku opláchněte a lístky nasekejte nadrobno. Fíky nakrájejte na osminky. Šalotky nakrájejte na kostičky, opláchnuté meruňky vypeckujte. V pánvi rozehřejte 1/2 lžíce oleje a lehce na něm osmažte šalotku a meruňky. Osolte, opepřete, nechte vychladnout a rozmixujte s jogurtem, dochuťte octem. Na pánvi rozehřejte zbylý olej a osmažte na něm mrkev a lilky. Osolte, opepřete, promíchejte s čočkou, fíky, bazalkou a zálivkou.

Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem

Ingredience Čočka předem namočená 250 g
Hrušky pevné 4 ks
Sýr s modrou plísní 200 g
Olivový olej na opečení Jablečný ocet na zálivku Sůl na dochucení Pepř na dochucení Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem

Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýremAutor: Ženy - E15

Postup přípravy:

Scezenou propláchnutou čočku povařte v osolené vodě s cibulí doměkka. Podle druhu a stáří čočky to bude trvat 20 až 40 minut. Po uvaření sceďte, trochu vody z vaření si uchovejte. Hrušky rozkrojte na čtvrtiny a opečte je na pánvi na olivovém oleji.

Z čerstvého oleje, octa a uchované vody z vaření ušlehejte zálivku, osolte ji a opepřete.
Promíchejte s čočkou, rozdělte spolu s hruškami do misek a podávejte posypané rozdrobeným plísňovým sýrem.

Foto: F.O.O.D.

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery