Náhražky masa: Robi maso

Stále více lidí se dnes uvědomuje, že je nutné starat se o své zdraví, a proto se snaží konzumovat co nejvíce pokrmů, které tělu prospívají. Je ovšem těžké se připravit o jídla, které nám chutnají…přitom se tak ale vůbec nemusí dít. Dnešní trh už nabízí mnoho výrobků, které maso chuťově nahradí, ale mimo to jsou i prospěšné a zdravé. Postupně si ukážeme, které to jsou a také jak a co z nic připravit. Dnes je na řadě Robi maso.
Robi maso obsahuje rostlinnou bílkovinu (pšeničnou, rýžovou), vodu, obilné klíčky, červenou řepu a sůl. Je tepelně upraveno, takže má pouze minimální množství mikroorganismů. Nejsou v něm žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, syntetická barviva ani konzervanty.
Nahrazuje maso ve všem klasických pokrmech, které z masa připravujeme. Maso připomíná nejenom chuťově, ale i vzhledově. V obchodech nalezneme robi maso v podobě plátků, sekané, nudliček a hotových pokrmů jako například čína nebo karbanátky. Upravuje se podobným způsobem jako maso, ale doba jeho přípravy je mnohem kratší. Dá se vařit, dusit, smažit, ale lze ho použít i za studena. Je vhodné pro všechny, kdo mají nároky na zdravou stravu, díky svému složení slouží k prevenci onemocnění srdce a cév, k redukčním dietám, pro diabetiky.
Recepty
Robi vajíčkový salát
500 g robi plátky, 200 g mrkve, 200 g sterilovaných okurek, 1 velká cibule, 200 g zeleného hrášku, 5 vajec, kysaná smetana
Plátky robi, vařenou mrkev a sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek, plátky natvrdo vařených vajec, jemně nakrájenou cibuli, promícháme s kysanou smetanou smíchanou s hořčicí, cukrem, solí a mletým pepřem.
Robi sekaná
800 g mletého robi, 4 vejce, 50 g česneku, 1 větší cibule, hladká mouka, strouhanka, majoránka, mletý pepř, sůl, drcený kmín, sójová omáčka, olej
Mleté maso promícháme s vejci, kořením, sójovou omáčkou, pokrájenou cibulí. Zahustíme strouhankou a moukou, pak tvoříme šišky, které pečeme v troubě. Podáváme s brambory nebo se zelím a knedlíkem.
Robi pomazánka
1 balení pomazánkového másla, 100 g taveného sýra, 500 g Robi mleté, česnek.
Mleté robi vyšleháme s máslem a taveným sýrem, osolíme a přidáme utřený česnek.
Smažený robi řízek
Robi plátky, hladká mouka, strouhanka, vejce, mléko, sójová omáčka, vegeta, pepř, sůl, olej
Plátky ochutíme solí, pepřem, vegetou (nebo jiným kořením dle chuti), pokapeme sójovou omáčkou a pak obalíme jako klasický řízek a usmažíme.
Robi plátky na žampiónech
plátky robi, žampiony, cibule, hladká mouka, masox, olej, kmín, mletý pepř, sůl
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů, krátce podusíme, zaprášíme hladkou, osmahneme a zalijeme vývarem z masoxu a povaříme. Osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Ve směsi prohřejeme plátky robi a poté podáváme nejlépe s rýží.
Další náhražky masa naleznete v rubrice Zdravá výživa