Punče a nápoje pro zahřátí

Jste-li prokřehlí, uvařte si grog.
Grogy“ jsou teplé míchané nápoje, které se připravují v nádobě z varného skla. Základními surovinami je cukr, citrónová šťáva, lihovina a voda. V tomto pořadí suroviny vložíme do nádoby a přivedeme těsně pod bod varu, ale pozor nevaříme ! Víno či rum tím ztratí své typické aróma a nápoj je pak mdlý. Nalijeme do vhodných sklenek s ouškem, nejlépe opět z varného skla, které by měly být vždy nahřáté, přiložíme lžičku a ozdobíme plátkem citronu či pomeranče.
Burgundský grog
2 dl červeného vína, 1/2 lžičky citrónové kůry, 2 lžičky pískového cukru, 2 hřebíčky, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce koňaku
Víno svaříme s citrónovou kůrou, cukrem a hřebíčky. Přes sítko nalijeme do poháru a dolijeme citrónovou šťávou a koňakem.
Kávový grog
1 šálek kávy, 1/2 šálku červeného vína, 3 kostky cukru
Cukr svaříme s vínem, mezitím si připravíme kávu. Smísíme kávu i víno a spolu povaříme 1 minutu. Nalijeme do šálku a podáváme horké.
Něco proti nachlazení
Cranberry-zázvorový čaj
Přísady na jednu konvici (cca 1 l = 4 velké šálky)
700 ml brusinkového nektaru
6-8 cm kořene zázvoru
2 lžíce sypaného čaje Earl Grey
3-4 lžíce cukru
2 pomeranče
1 chemicky neošetřený citrón
Přiveďte k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nechte vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidejte čaj a cukr a nechte vyluhovat další 3 až 5 minut. Vymačkejte pomeranče, citrón nakrájejte na plátky. Čaj přeceďte přes sítko, smíchejte s pomerančovou šťávou a podávejte s plátky citrónu.
Tip: Pomerančovou šťávu nevařte, neboť obsahuje vitamín C, který by se vysokou teplotou zničil. Brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti podzimní únavě.
A ještě horký nápoj pro silné povahy. Jeho složení je odvážnou kombinací kávy a ovocné šťávy, přesto se obě ingredience výborně doplňují . Nápoj vás nejen pěkně zahřeje, ale vlije do těla nebývalou energii. Vyzkoušejte!
Nápoj Hot Red
1 lžička instantní kávy, kostka cukru, rum, šťáva z černého rybízu nebo černého bezu. Do hrnku dáme lžičku instantní kávy, přidáme kostku cukru, vše zalijeme horkou šťávou z černého rybízu nebo z černého bezu a doplníme „panáčkem“ rumu. Podáváme ihned.
Punč 4x jinak
Punč je typicky vánoční nápojem, ale chutnat bude určitě kdykoli. málokoho by napadlo, že punč se původně připravoval jako osvěžující nápoj z vychlazeného silného indického čaje, s přídavkem araku, vína, cukru a vody. Jeho horkou variantu mají na svědomí angličtí kolonizátoři, kteří si recept na punč přivezli z Indie koncem sedmnáctého století a vylepšili jej voňavým kořením, citrónem a především – vařící vodou. Základní recept se pak rozšířil po celé světě, kde jej nalezneme v rozmanitých chuťových obměnách, kdy je arak nahrazen ovocným moštem, čerstvým nebo sušeným ovocem a místo cukru se přidává karamel nebo med.
Kořeněný vánoční punč
Na jeho přípravu si udělejme trochu času již předem. Pár minut nás tolik nezdrží a až přijdou hosté, budeme mít „strýčka“ a voňavý nápoj bude mžiku hotov.
4 citróny, 1 lusk vanilky, 2 semínka badyánu, 4 hřebíčky, 1 proutek skořice a kousek zázvoru, 500 g cukru, 0,25 l vody, 0,7 l rumu nebo vodky
Z citrónu vymačkáme šťávu, přidáme koření a citrónovou kůru. Vodu s cukrem svaříme na sirup (2 min) a necháme vychladnout. Sirup s kořením, rumem pak přendáme do skleněné teriny nebo mísy a necháme louhovat 5 až 7 dní. Punč se podává ve skleněných pohárech s kovovou obrubou, kam dáme jeden díl extraktu zalitý dvěma díly vařící vody.
Vánoční punč z bílého vína
2 citróny nebo 2 pomeranče, 20 kostek cukru, 1/2 l bílého vína, 1 vejce, 3 žloutky, 1/2 l studené vody, 1/4 l rumu
Nejprve kostky cukru otřeme o citrónovou kůru, vejce rozmícháme se žloutky. Bílé víno smícháme se studenou vodou,přidáme připravený cukr a vejce a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Odstavíme z ohně, přidáme rum a citrónovou nebo pomerančovou šťávu.
Jablečný punč
1/2 l dobrého bílého vína, 1/2 l jablečného moštu, 2 lžíce tekutého medu, 2 hřebíčky, proutek skořice, hvězdička badyánu, lžíce citrónové šťávy, 1 větší jablko, 0,5 dl rumu
Oloupané a nakrájené jablko vložíme do nádoby, přidáme ostatní suroviny kromě rumu a společně přivedeme pomalu k varu. Sundáme z ohně a pod pokličkou necháme 1/4 hodiny vylouhovat. Potom přidáme rum a punč přecedíme do sklenic.
Švédsky punč
1/8 l šťávy z černého rybízu, 2 kousky pomerančové kůry, 1 citrón, 1 lžička hřebíčku, 2 tyčinky skořice, 4 zrnka kardamomu, 1/4 l červeného vína, 1/8 l koňaku, cukr, hrozinky a mandle
Šťávu z černého rybízu nalijeme do hrnce a zředime 1/4 l vody. Přidáme pomerančovou kůru, citrón nakrájený na plátky a ostatní koření a pozvolna, asi pět minut, necháme směs povařit. Na konec přidáme víno a koňak, ale nápoj již nevaříme. Punč osladíme podle chuti. Do sklenic dáme na dno několik spařených hrozinek, mandle a zalijeme horkým punčem.