Nastartujte svůj imunitní systém!
Vitamíny, minerály a stopové prvky na přírodní bázi
S příchodem podzimu je spojena celková únava organismu. Bez zvýšeného příjmu vitamínů, minerálů a stopových prvků je lidské tělo oslabené, a hůře tak odolává virózám a infekcím. Právě vitamíny, minerály a stopové prvky, které přijímáme ve stravě, mají zásadní vliv na podporu imunitního systému.
Pro posílení imunity je velmi důležité užívání vitamínu C, vitamínu A, vitamínu E a vitamínů řady B. Všechny tyto vitamíny se řadí do skupiny antioxidantů, které mají za úkol podílet se na imunitní odezvě a omezit buněčné poškození způsobené volnými radikály kyslíku. Správnou funkci imunitního systému podporují rovněž minerály jako selen, zinek, vápník a železo.
Je samozřejmé, že chemicky upravené vitamíny a minerály v kapslích nebudou mít nikdy takový účinek jako vitamíny a minerály na přírodní bázi. Na podzim bychom tak do jídelníčku měli zařadit zvýšené množství čerstvého ovoce a zeleniny.
Posilovači imunity: Česnek, třapatka a hlíva
Kromě ovoce a zeleniny, jež jsou součástí našeho běžného jídelníčku, má na imunitu pozitivní vliv také užívání rakytníkového oleje, šípkového čaje nebo šťávy z kysaného zelí. Rovněž bychom neměli zapomínat na česnek, který v sobě obsahuje spoustu látek, které ničí infekce. Česnek zvyšuje aktivitu obranných buněk v lidském těle, a působí tak jako přírodní antibiotikum. Pro posílení imunity je ideální vřadit do jídelníčku dva až tři stroužky denně, a to v jakékoli podobě.
Výborným posilovačem přirozené obranyschopnosti našeho organismu je také třapatka nachová neboli echinacea, která pomáhá v boji proti nachlazení, kašli a chřipce. Tedy proti nemocem, které nás tolik sužují v zimě a na podzim. Podobně jako česnek je také echinacea označována za přírodní antibiotikum. Pro posílení imunity a zvýšení odolnosti vůči infekčním nemocem lze používat doplňkové preparáty z echinacey, a to především ve formě sirupu a kapek.
Dalším osvědčeným přírodním doplňkem stravy pro posílení imunity je hlíva ústřičná. Hlívu, kterou seženeme snad v každém supermarketu, můžeme konzumovat nejen v čerstvém stavu, můžeme z ní připravovat i nejrůznější pokrmy. Například dušené hovězí maso na hlívách nebo falešnou dršťkovou polévku. Hlívu můžeme užívat také v podobě doplňkových preparátů, zejména kapslí a sirupu.
Zakysané mléčné výrobky podporující obranyschopnost
Zakysané mléčné výrobky obsahují kultury živých mikroorganismů, které mají velký význam pro správné fungování systému obranyschopnosti. Jedná se o tzv. probiotické kultury, k nimž patří zejména laktobacily a bifidobakterie, které příznivě ovlivňují zdraví člověka zlepšením jeho mikrobiální střevní rovnováhy. Probiotické kultury, jež jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry, zvyšují imunitní schopnosti našeho organismu, chrání nás před nepříznivými vlivy infekčních bakterií, toxinů a virů a zvyšují naši odolnost proti nemocem.
Probiotika lze označit za živé doplňky stravy. Najdeme je především v jogurtech, kefírech, acidofilním mléku nebo v podmáslí. Plátí, že čím více druhů zakysaných mléčných výrobků budeme střídat, tím lepšího efektu můžeme dosáhnout.
Aromaterapie: Léčivá síla citroníku, levandule a eukalyptu
Další z možností, jak (nejen) během podzimu posílit imunitu, je aromaterapie. Aromaterapii lze označit za formu alternativní medicíny, která využívá silně aromatických výtažků z rostlin, a to ve formě tzv. esenciálních olejů. Léčivé účinky esenciálních olejů můžeme využívat například při masážích, esenciální oleje lze přidávat také do koupele nebo je jednoduše inhalovat.
Esenciálních olejů existuje celá řada s tím, že mají nejrůznější léčivé účinky. Na posílení imunity se výborně hodí olej s citroníku, který má schopnost posilovat přirozenou imunitu. Stimuluje totiž činnost bílých krvinek, které chrání tělo proti infekci. Přirozenou imunitu posiluje také levandulový olej, který je mimo jiné výborným pomocníkem při léčbě nachlazení, kašle a chřipky, a eukalyptový olej, který má významné antivirové a baktericidní účinky.
Autor: Alena Štouračová