Nebojte se exotiky! 7 receptů, které vám budou chutnat! | e15.cz

Nebojte se exotiky! 7 receptů, které vám budou chutnat!

ZDROJ: Ženy - E15

Jana Vašáková (Dieta)

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Nebojte se při přípravě pokrmů experimentovat. Dopřejte si občas jídla, která vás zavedou na místa, kde se vám kdysi líbilo nebo na která se už dlouho toužíte podívat. Exotická kuchyně má totiž výhodu, že používá vesměs dietní suroviny!

Dnes už je v našich obchodech nabídka netradičních surovin k přípravě jídel opravdu obrovská. Exotické plody se vyskytují v běžné nabídce všech větších obchodních řetězců či specializovaných prodejen, a vy tak můžete vyzkoušet ovoce, které možná ani nedokážete pojmenovat, či zeleninu, jejíž chuť a tvar je pro vás zatím velkou neznámou.

V regálech bez větších problémů seženete i řadu ingrediencí na přípravu dnes tolik oblíbené asijské či jihoamerické kuchyně, k dostání jsou třeba i na farmářských trzích téměř vždy čerstvé bylinky, zázvorový kořen nebo chilli papričky.

Také exotické potraviny mají své stálé místo v nabídce, a tak si běžně můžete koupit mořské řasy a plody, jako jsou krevety, mušle nebo třeba chobotnice a také ryby či nejrůznější druhy netradičních čajů.

Pokud si hlídáte linii a zajímá vás energetická hodnota toho, co máte na svém talíři, pak vězte, že tyto potraviny nejsou příliš kalorické a navíc obsahují bílkoviny i „hodné“ tuky a velké množství vitaminů a minerálních látek.

Nemusíte se tak vydat za hranice naší země, stačí, když se necháte inspirovat našimi recepty. Dobrou chuť!

Salát s kaki, čekankou a mozzarellou

Ingredience na 1 porci:

* 50 g mozzarelly
* 50 g kaki
* 100 g červené čekanky
* 10 g piniových oříšků
* 3 g olivového oleje
* sůl, pepř a bazalka

Postup:

Mozzarellu vyjmeme z nálevu, kaki nakrájíme na měsíčky, listy čekanky rozebereme a omyjeme.
Vložíme na talíř, zasypeme piniovými oříšky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a ozdobíme čerstvými lístky bazalky.

Tip: Lze podávat i jako večeři s celozrnným pečivem.

Kuskus s tofu a mangem

Ingredience na 1 porci:

* 100 g vařeného kuskusu
* 80 g marinovaného tofu
* 100 g manga
* 50 g žluté papriky
* 30 g sušených rajčat v oleji
* sůl, pepř a petrželka

Postup:

Kuskus připravíme podle návodu. Marinované tofu napíchneme na špízy a na pánvi bez oleje orestujeme dozlatova. Do hotového kuskusu vmícháme na kousky nakrájené mango, papriku a sušená rajčata v oleji. Promícháme, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou.

Tip: Tofu můžete nahradit i kousky ryby na grilu.

Kuřecí prsa s avokádem a tortillou

Ingredience na 1 porci:

* 100 g kuřecích prsíček
* 50 g avokáda
* 50 g cherry rajčátek
* 20 g římského salátu
* 42 g pšeničné tortilly
* 5 g avokádového oleje
* 10 g chilli papričky
* sůl, pepř a 1 lžička šťávy a kůry z limetky

Postup: Kuřecí prsa naložíme do marinády z avokádového oleje, soli, pepře, nasekaných chilli papriček a šťávy a kůry z limetky. Poté orestujeme dozlatova na pánvi. Avokádo oloupeme a nakrájíme na měsíčky, cherry rajčátka rozpůlíme. Na talíř vložíme tortillu, kterou ozdobíme listy salátu, nakrájenými kuřecími prsíčky, avokádem, rajčátky a zabalíme.

Tip: Pro obměnu vyzkoušejte s krůtím masem.

Exotický salát s ovocem a kokosem

1110 kJ/265 kcal; bílkoviny: 2 g; sacharidy: 49 g; tuky: 7 g

Ingredience na 1 porci:
* 60 g banánu
* 50 g kaki
* 50 g pomeranče
* 40 g kiwi
* 25 g moruše bílé
* 10 g kokosových lupínků

Postup: Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka, kaki, pomeranč a kiwi na měsíčky. Vložíme do hlubokého talíře nebo misky. Ozdobíme moruší a kokosovými lupínky.

Tip: Zajímavou chuť salátu dodá bílý jogurt.

Špíz s ananasem a hovězím masem

Ingredience na 1 porci:
* 125 g hovězí roštěné
* 100 g ananasu
* 50 g cibule
* 5 g řepkového oleje
* 10 g sójové omáčky
* 10 ml javorového sirupu
* 10 g chilli papričky
* sůl, pepř, petrželka

Postup: Maso nakrájíme na nudličky, naložíme do řepkového oleje, sójové omáčky a javorového sirupu.

Dochutíme nasekanými chilli papričkami, solí a pepřem. Necháme odležet. Poté napíchneme na špíz spolu s ananasem a cibulí. Grilujeme dozlatova ze všech stran. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Tip: Podávat můžete s rýží nebo bramborami.

Mořské plody s fíky a rýží

Ingredience na 1 porci:
* 100 g mořských plodů
* 150 g vařené rýže
* 50 g čerstvého fíku
* 1–2 stroužky česneku
* 5 g olivového oleje
* 1 lžička šťávy z limetky
* sůl, pepř a koriandr

Postup: Rýži uvaříme podle návodu. Mořské plody opláchneme a naložíme do marinády z olivového oleje, česneku, šťávy z limetky, soli, pepře a nasekaného koriandru. Poté na pánvi s nepřilnavým povrchem ogrilujeme dozlatova.
Smícháme s rýží a na kousky nakrájeným čerstvým fíkem.

Tip: Vyzkoušejte třeba i s nasekanými mandlemi.

Vepřový steak s mangovým čatní a salátem

Ingredience na 1 porci:
* 130 g vepřové panenky
* 100 g manga
* 5 g zázvoru
* 10 g rozinek
* 3 hřebíčky
* 1 celá skořice
* 5 g octa
* 4 g třtinového cukru
* 100 g polníčku
* 50 g rukoly
* 10 g červené cibule
* 3 g olivového oleje
* sůl, pepř a 1 lžička šťávy z citronu

Postup: Maso osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi bez tuku. Mango a zázvor oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do menšího hrnce, přidáme rozinky, koření, ocet a cukr. Podlijeme vodou a dusíme asi 5 minut doměkka. Opláchneme polníček a rukolu, nakrájíme cibuli na kolečka a vmícháme dresink z oleje, soli, pepře a šťávy z citronu. Salát podáváme s masem a čatní.

Tip: Mango můžete nahradit jablky či hruškami.

Autor: Jana Vašáková (Dieta)

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video