Nebojte se exotiky! 7 receptů, které vám budou chutnat!

Dnes už je v našich obchodech nabídka netradičních surovin k přípravě jídel opravdu obrovská. Exotické plody se vyskytují v běžné nabídce všech větších obchodních řetězců či specializovaných prodejen, a vy tak můžete vyzkoušet ovoce, které možná ani nedokážete pojmenovat, či zeleninu, jejíž chuť a tvar je pro vás zatím velkou neznámou.
V regálech bez větších problémů seženete i řadu ingrediencí na přípravu dnes tolik oblíbené asijské či jihoamerické kuchyně, k dostání jsou třeba i na farmářských trzích téměř vždy čerstvé bylinky, zázvorový kořen nebo chilli papričky.
Také exotické potraviny mají své stálé místo v nabídce, a tak si běžně můžete koupit mořské řasy a plody, jako jsou krevety, mušle nebo třeba chobotnice a také ryby či nejrůznější druhy netradičních čajů.
Pokud si hlídáte linii a zajímá vás energetická hodnota toho, co máte na svém talíři, pak vězte, že tyto potraviny nejsou příliš kalorické a navíc obsahují bílkoviny i „hodné“ tuky a velké množství vitaminů a minerálních látek.
Nemusíte se tak vydat za hranice naší země, stačí, když se necháte inspirovat našimi recepty. Dobrou chuť!
Salát s kaki, čekankou a mozzarellou
Ingredience na 1 porci:
* 50 g mozzarelly
* 50 g kaki
* 100 g červené čekanky
* 10 g piniových oříšků
* 3 g olivového oleje
* sůl, pepř a bazalka
Postup:
Mozzarellu vyjmeme z nálevu, kaki nakrájíme na měsíčky, listy čekanky rozebereme a omyjeme.
Vložíme na talíř, zasypeme piniovými oříšky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a ozdobíme čerstvými lístky bazalky.
Tip: Lze podávat i jako večeři s celozrnným pečivem.
Kuskus s tofu a mangem
Ingredience na 1 porci:
* 100 g vařeného kuskusu
* 80 g marinovaného tofu
* 100 g manga
* 50 g žluté papriky
* 30 g sušených rajčat v oleji
* sůl, pepř a petrželka
Postup:
Kuskus připravíme podle návodu. Marinované tofu napíchneme na špízy a na pánvi bez oleje orestujeme dozlatova. Do hotového kuskusu vmícháme na kousky nakrájené mango, papriku a sušená rajčata v oleji. Promícháme, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
Tip: Tofu můžete nahradit i kousky ryby na grilu.
Kuřecí prsa s avokádem a tortillou
Ingredience na 1 porci:
* 100 g kuřecích prsíček
* 50 g avokáda
* 50 g cherry rajčátek
* 20 g římského salátu
* 42 g pšeničné tortilly
* 5 g avokádového oleje
* 10 g chilli papričky
* sůl, pepř a 1 lžička šťávy a kůry z limetky
Postup: Kuřecí prsa naložíme do marinády z avokádového oleje, soli, pepře, nasekaných chilli papriček a šťávy a kůry z limetky. Poté orestujeme dozlatova na pánvi. Avokádo oloupeme a nakrájíme na měsíčky, cherry rajčátka rozpůlíme. Na talíř vložíme tortillu, kterou ozdobíme listy salátu, nakrájenými kuřecími prsíčky, avokádem, rajčátky a zabalíme.
Tip: Pro obměnu vyzkoušejte s krůtím masem.
Exotický salát s ovocem a kokosem
1110 kJ/265 kcal; bílkoviny: 2 g; sacharidy: 49 g; tuky: 7 g
Ingredience na 1 porci:
* 60 g banánu
* 50 g kaki
* 50 g pomeranče
* 40 g kiwi
* 25 g moruše bílé
* 10 g kokosových lupínků
Postup: Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka, kaki, pomeranč a kiwi na měsíčky. Vložíme do hlubokého talíře nebo misky. Ozdobíme moruší a kokosovými lupínky.
Tip: Zajímavou chuť salátu dodá bílý jogurt.
Špíz s ananasem a hovězím masem
Ingredience na 1 porci:
* 125 g hovězí roštěné
* 100 g ananasu
* 50 g cibule
* 5 g řepkového oleje
* 10 g sójové omáčky
* 10 ml javorového sirupu
* 10 g chilli papričky
* sůl, pepř, petrželka
Postup: Maso nakrájíme na nudličky, naložíme do řepkového oleje, sójové omáčky a javorového sirupu.
Dochutíme nasekanými chilli papričkami, solí a pepřem. Necháme odležet. Poté napíchneme na špíz spolu s ananasem a cibulí. Grilujeme dozlatova ze všech stran. Ozdobíme nasekanou petrželkou.
Tip: Podávat můžete s rýží nebo bramborami.
Mořské plody s fíky a rýží
Ingredience na 1 porci:
* 100 g mořských plodů
* 150 g vařené rýže
* 50 g čerstvého fíku
* 1–2 stroužky česneku
* 5 g olivového oleje
* 1 lžička šťávy z limetky
* sůl, pepř a koriandr
Postup: Rýži uvaříme podle návodu. Mořské plody opláchneme a naložíme do marinády z olivového oleje, česneku, šťávy z limetky, soli, pepře a nasekaného koriandru. Poté na pánvi s nepřilnavým povrchem ogrilujeme dozlatova.
Smícháme s rýží a na kousky nakrájeným čerstvým fíkem.
Tip: Vyzkoušejte třeba i s nasekanými mandlemi.
Vepřový steak s mangovým čatní a salátem
Ingredience na 1 porci:
* 130 g vepřové panenky
* 100 g manga
* 5 g zázvoru
* 10 g rozinek
* 3 hřebíčky
* 1 celá skořice
* 5 g octa
* 4 g třtinového cukru
* 100 g polníčku
* 50 g rukoly
* 10 g červené cibule
* 3 g olivového oleje
* sůl, pepř a 1 lžička šťávy z citronu
Postup: Maso osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi bez tuku. Mango a zázvor oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do menšího hrnce, přidáme rozinky, koření, ocet a cukr. Podlijeme vodou a dusíme asi 5 minut doměkka. Opláchneme polníček a rukolu, nakrájíme cibuli na kolečka a vmícháme dresink z oleje, soli, pepře a šťávy z citronu. Salát podáváme s masem a čatní.
Tip: Mango můžete nahradit jablky či hruškami.