6 x ocet pro chuť i pro zdraví

Ovocné octy
UMEOCET
Vzniká při výrobě umeboshi, nakládaných japonských švestiček. Ačkoli se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou, má obdobné kulinární využití. Kombinuje slanou a kyselou chuť, jež se hodí k přípravě salátů. TIP: Jemný a zároveň sladký ocet je rýžový, používá se při přípravě rýže i do salátů.
JABLEČNÝ OCET
Patří mezi kvasné ovocné octy. Vyrábí se z jablečného moštu. Přidává se do salátů, ideálně v kombinaci s medem. Zároveň slouží jako léčebný a podpůrný prostředek. obranyschopnost nahromaděné toxiny z těla ven, posiluje Pomáhá odstraňovat organismu a má také vliv na funkci metabolismu, tedy i na hubnutí. TIP: Vyzkoušejte přímo medový ocet, který se hodí i na přípravu marinád na grilování.
MALINOVÝ OCET
Pravý malinový ocet se vyrábí z malinového vína, ke kterému se přidávají zralé maliny. Využívá se především ve francouzské kuchyni, jako přísada k masu, do ovocných nápojů, dezertů či salátů. Obsahuje antioxidanty a má vliv na kvalitu vlasů a pleti. TIP: K masu a do salátů se svou lehce oříškovou a sladkou příchutí hodí i cherry ocet.
Bylinné octy
OCET S TYMIÁNEM
Připravuje se nejčastěji z bílého vinného octa a snítek čerstvého tymiánu. Používá se v provensálské kuchyni, k játrům, rybám, drůbeži a marinování mas. Zajímavou chuť dodá i bylinkovým omáčkám. TIP: Tento ocet můžete kombinovat i s rozmarýnem a bazalkou. Přidat můžete i snítku levandule.
OCET S ESTRAGONEM
Vinný nebo jablečný ocet můžete zpestřit čerstvým estragonem. Má jemné, sladší až kořeněné aroma a chuť, jež se hodí nejen do salátové zálivky, ale také k omáčkám, polévkám či k marinádám. Otrlejší jedinci si mohou ocet s estragonem vychutnat ředěný jako aperitiv nebo digestiv. TIP: K octu s estragonem se hodí i citronová tráva, kůra z limetky, pomeranče nebo mandarinky.
OCET S BAZALKOU
Připravuje se obdobně jako jiné bylinkové octy. Omyté a osušené lístky bazalky se vloží do octa a nechají se dva týdny louhovat. Ocet se hodí především k rajčatům, do salátů, ale i omáček. Když navíc přidáte citron či chilli papričky, pak i k masu či do marinád. TIP: Vyzkoušejte také se stroužkem česneku a čerstvými lístky oregana.
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI
Ocet, kdysi limonáda chudých, je ovocná šťáva vyrobená alkoholovým a následně octovým kvašením. Podle zákona musí být ve 100 ml octa maximálně 5–15,5 g kyseliny octové a obsah alkoholu méně než 0,5 %. JAKÉ DRUHY BYLINEK SE HODÍ?
Bazalka, tymián, meduňka, kopr, pažitka, oregano, estragon, celerová a petrželová nať, libeček, cibule, majoránka, rozmarýn, šalvěj, jalovec, kmín, nové koření, česnek, cibule, pepř, křen, feferonky a chilli papričky, bobkový list, citronová nebo pomerančová kůra, hřebíček a hořčičná semínka.