Odšťavňování ovoce a zeleniny

Konzumace ovocných a zeleninových šťáv není žádná vymoženost dnešní doby, ale záležitost praktikovaná staletí - dnes máme ovšem díky všemožným přístrojům na odšťavňování snadnější a příjemnější práci. Odštavňování je v podstatě získávání šťávy z ovoce nebo zeleniny, které jsou bohaté na vitaminy a minerály, přičemž používat můžeme téměř všechny druhy - ovšem některé, jako například květák či brokolice, jsou poměrně hořké, proto se kombinují s dalšími šťávami. Tím, že si takto odšťavníme plody, získáme látky, které jsou nezbytné pro správně vyvážený jídelníček a ochranu těla před nemocemi. Navíc pro tělo je mnohem snazší rozkládat živiny v tekutém stavu, protože se prospěšné látky rychleji vstřebávají. Čerstvě připravená šťáva se od průmyslově zpracovaných džusů liší, protože ty během výroby ztrácejí mnoho cenných látek.
Je obecně známo, že západní civilizace nekonzumuje dostatek čerstvých potravin. Odborníci na výživu doporučují konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny denně k uchování vyváženého příjmu vitaminů a minerálů, ale málokdo se tímto doporučením řídí. Přitom Vědecké studie prokázaly, že konzumace čerstvých potravin výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí na srdeční choroby a rakovinu. Jídelníček je často tvořen hlavně bílou moukou, cukry a rafinovanými potravinami s minimem ovoce a zeleniny. Když k tomu přidáme stres a nedostatek pohybu, není divu, že mnoho z nás onemocní nejrůznějšími lehčími onemocněními, které mají sklon hromadit se a pak propuknout v závažnější chorobu.
Čerstvé ovoce a zelenina jsou nezbytnou součástí jakéhokoli jídelníčku, dávají nám vitaminy a minerály, chrání nás proti různým onemocněním. Pokud je zahrnete do svého jídelníčku, budete zdravější a budete se cítit lépe. Šťávy umožňují vstřebávat více užitečných látek, než když sníte ovoce či zeleninu vcelku -dokážete vypít větší množství šťávy, než když byste měli sníst vcelku všechno to ovoce, ze kterého je šťáva připravená. Čerstvé šťávy se snadno tráví, ale vzhledem k nedostatku vlákniny by neměly úplně nahradit váš příjem ovoce a zeleniny, protože vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev.
Pokud jste začátečníci co se týká šťáv, začněte nejprve s takovými druhy ovoce a zeleniny, o kterých víte, že vám budou chutnat. Postupně si pak můžete zkoušet různé kombinace a zjistíte, že pokud zkombinujete některé druhy, které vám nechutnají, s jinou přísadou, můžete získat lahodný nápoj. Šťávy z tmavé listové zeleniny (např. špenát, brokolice), nebo tmavě červené zeleninové šťávy (řepa), řeďte s jinými v poměru jedna ku čtyřem dílům příměsi, protože jsou velmi silné a výrazné. Ovocné a zeleninové šťávy se spolu obecně nesnášejí a mohou způsobovat nadýmání, výjimkami jsou mrkev a jablko, které se dají smísit v podstatě se vším. Dejte si pozor na to, že čerstvá šťáva rychle oxiduje, a proto si nepřipravujte šťávy do zásoby, ale jen takové množství, které hned vypijete -ovšem pijte pomalu a vychutnávejte. Pijte šťávy z ovoce i zeleniny, pokud byste pili jen ovocné, budete mít v těle mnoho fruktózy (ovocný cukr) a v zelenině je zase obsaženo mnoho nezbytných vitaminů, které v ovoci nenajdete.
Tipy na ovocné šťávy:
1) 2 pomeranče, čtvrt žlutého melounu, čtvrt ananasu, 1 kiwi
2) 1 pomeranč, 1 jablko, 1 hruška, 1 grapefruit
3) 2 pomeranče, 1 broskev
4) 150 g ostružin, 2 hrušky
5) půlka ananasu, 1 banán, čtvrt žlutého melounu
6) 2 jablka, 1 řepa, polovina citronu
7) 1 grapefruit, 1 jablko, 80 g černého rybízu
8) 180 g malin, půlka ananasu
9) 200 g malin, 3 mandarinky
10) 150 g hroznového vína, 3 kiwi
Tipy na zeleninové šťávy
1) 1 okurka, 4 růžičky brokolice, 1 mrkev
2) 3 mrkve, 7 špenátových listů, půlka avokáda
3) 2 mrkve, hrst řeřichy, půlka okurky
4) 3 mrkve, půlka hlávkového salátu.
5) 150 g květáku, 2 mrkve, snítka petrželky
6) půl hlávkového salátu, 2 natě řapíkatého salátu, 2 mrkve
7) 3 rajčata, 3 velké špenátové listy, 1 mrkev
8) 3 mrkve, půlka malé řepy
9) 6 rajčat, 6 lístků bazalky a 6 snítek petrželky
10) 3 natě řapíkatého celeru, 5 špenátových listů, osmina hlávky bílého zelí, 3 snítky kopru, 1 citron