Okinawská dieta

Zajímá vás tedy, jak to s těmi Japonci vlastně je? Základ je určitě v genetice, ale velký vliv na jejich zdraví má také strava a její složení. Zázrakem je, že i přes nátlak západní civilizace si dokázali svoje zvyky a tradiční jídla uchovat. Tajemstvím okinawské dlouhověkosti je ve stručnosti málo tuku, soli a cukru, hodně sójových výrobků, místní zeleniny a ovoce, mořských ryb.
ZDRAVÍ SENIOŘI
Věděli jste, že obyvatelé japonské Okinawy jsou nejdéle žijícími lidmi na světě? Někteří z nich se dožívají i 110 let. Navíc také patří mezi nejzdravější národy – v porovnání s dalšími státy mají až o 80 % nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a až o polovinu nižší výskyt rakoviny. Vyhýbají se jim také nemoci jako Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo jiná, tzv. civilizační onemocnění.
Jak je to možné? Japonci si v zásadě nic nezakazují, dají si od všeho trochu. To se týká jídla, ale také pohybu. Proto není výjimkou, když na ulici v Okinawě tancuje hned několik seniorů, jiní si zase obstarávají svoje farmy, lezou po stromech, běhají maratony a prostě si užívají života. Pojďme tedy společně odhalit to jejich tajemství.
DĚLENÍ POTRAVIN
Redukční plán klade velký důraz na hustotu (denzitu) kalorií obsažených v potravinách. Vznikají tak hned čtyři skupiny potravin.
1. velmi lehké potraviny, tzv. muší – obsahují maximálně 0,8 kcal/g (3,3 kJ/g) – patří mezi ně potraviny jako japonský (okinawský) zelený čaj, chřest, voda, okurky, čekanka, mořské řasy, jablka atd.; tyto potraviny lze jíst bez obav kdykoli během dne.
2. lehké potraviny – obsahují 0,8–1,5 kcal/g (3,3–6,3 kJ/g) – do této skupiny patří třeba ryby, hnědá rýže; s takovými potravinami je už potřeba zacházet s mírou, můžete si je dopřát kdykoli během dne, ale v omezeném množství.
3. středně těžké potraviny – obsahují 1,5–3 kcal/g (6,3–12,6 kJ/g) – takovou hustotu mají třeba libové červené maso, chléb či hummus (kaše nebo pomazánka z rozmixované vařené cizrny) a jako takové by se měly jíst jen v určené době, a navíc je potřeba pečlivě sledovat velikost porcí.
4. těžké potraviny, tzv. hříšné – obsahují 3–9 kcal/g (12,6–37,8 kJ/g) – jednoznačně dezerty a smažená jídla, jsou dovoleny jen velmi zřídka.
Pozor! Nejde jen o omezení počtu přijatých kalorií. Dieta se zaměřuje na jedení potravin, které sice mají nízkou kalorickou hustotu (denzitu), s přidáním těch, které mají i vysokou výživovou hodnotu. Jedná se tedy o nízkokalorickou dietu bohatou na různé živiny.
Dieta se zaměřuje na vynechání poslední skupiny potravin a na zavedení co nejvíce potravin z první a druhé skupiny do jídelníčku. Doporučuje se také zařadit tradiční japonskou polévku miso a sladkou bramboru obsahující antioxidanty.
JEZTE DOPOLOSYTA!
Hlavním pravidlem této diety je jíst jen do té doby, dokud necítíte, že jste z 80 % plní. Tedy nenacpat se úplně „do plna“. Máte-li po necelé půlhodince pocit hladu, snězte o něco více. Tímto způsobem hravě snížíte počet přijatých kalorií až o 500 a zabráníte přejídání.
Okinawská strava má nízký obsah tuků (méně než 25 % celkového denního příjmu energie) a celkový počet kalorií je pouhých 1100 kcal/den. Ze začátku může mít naše „evropské“ tělo problém s nízkým počtem kalorií, ale podle Japonců jde jen o zvyk. O tom, jak moc je tohle pravdivé a jestli je vhodné přijímat tak malé množství kalorií, můžeme jen spekulovat nebo se předtím alespoň poradit s odborníkem na výživu.
„Co na to odborník? Zásady okinawské diety – málo tuku, soli a cukru – splňují přesně výživová doporučení většiny zemí, včetně doporučení WHO. Dokonce např. logo „Vím, co jím“ je udělováno právě potravinám s nízkým množstvím živočišných tuků, transmastných kyselin, cukru a soli. A samozřejmě důraz na příjem zeleniny, ovoce a ryb jídelníček jen zdokonaluje. Též pravidlo „jez dopolosyta“ (STOB užívá slogan JJP – „jez jen polovinu“) vede lidi k tomu, že důvodem k jedení je uspokojení hladu. Lidé pak nepodléhají toxickému prostředí, kdy spouštěčem k jídlu není hlad, ale jiné podněty (vůně, oslava, velké porce, balení, stres apod.). Dále pohyb i pro seniory – úžasné (mnoho tipů na takový radostný pohyb najdete na – např. v listopadu – nordic walking a uzpůsobená zumba na břehu egyptského moře včetně okinawské stravy) . Jediným negativem by mohl být pro ty, kteří mají vyšší energetický příjem, náhlý pokles na možná zbytečně nízký příjem. Je nutné si rovněž uvědomit, že zelený čaj sám o sobě hubnutí nezajistí. Může být však vhodnou součástí pitného režimu, který je nejen při redukci váhy velmi důležitý. Takže klidně se přibližte okinawské dietě, ale to jediné vám 110 let života nezajistí, důležité jsou i další faktory, například pohodový styl života, včetně faktorů genetických. PhDr. Iva Málková,zakladatelka společnosti Stop obezitě ( )“
DIETA NA 8 TÝDNŮ
Vyznavači této diety doporučují program trvající dva měsíce. Díky ní prý rychle a efektivně zhubnete. Zároveň se při ní můžete naučit novým stravovacím návykům nebo může fungovat jako prevence před chronickými onemocněními a zajistí zdraví v seniorském věku. Více informací, recepty a možnost zapojit se do on-line hubnoucího programu najdete na anglických stránkách www.okinawa-diet.com, kde si můžete vytvořit profil zdarma.
POZITIVA:
* snižuje riziko obezity a nadváhy
* funguje jako prevence různých onemocnění
* dieta je nutričně vyvážená
* stojí hlavně na zelenině a ovoci
* plán je vhodný i pro vegetariány a vegany
* podporuje pohyb – doporučený je kardiotrénink kombinovaný s posilováním
NEGATIVA:
* obsahuje velmi nízký počet kalorií na den
* některá jídla a potraviny jsou v našich končinách nezvyklé
a nemusejí chutnat všem
* odmítá naše tradiční potraviny, jako je chléb, kromě vepřového masa se jiné v jídelníčku téměř neobjevuje, zamítá mléčné výrobky a sladkosti všeho druhu, což by mohlo být pro někoho překážkou
Co je povoleno: ovoce, zelenina, celozrnné potraviny, olivový olej, avokádo, ořechy, drůbež, ryby, tofu, hnědá rýže, mořské plody, voda, černý, jasmínový a zelený čaj
Co je zakázáno: sladkosti, bílý chléb, smažené a chemicky či jinak průmyslově upravovaná jídla, bílé těstoviny, mléčné výrobky