Olivy a olivový olej

Olivy se dělí na zelené a černé- liší se pouze stupněm dozrání. Zatímco zelené jso nedozrálé, černé jsou naopak plně vyzrálé.
Olivy a olivový olej
5.4.2006 0:00 |

Olivy jsou původem ze Středomoří a právě středomořské státy jsou jejich největšími producenty- jde hlavně o Španělsko a Itálii. Hlavní význam oliv je v jejich bohatství jejich oleje. Olivový olej používali už starověcí Athéňané, kteří považovali olivy a olej z nich za symbol blahobytu. Za nejkvalitnější se považuje za studena lisovaný olej tzv. Extra Virgin (panenský) získávaný z dřeně prvotřídních, čerstvě dozrálých oliv. Má pozitivní vliv na krevní oběh, látkovou výměnu, chrání před nádorovým onemocněním, pomáhá léčit rány a odstraňovat jizvy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má antioxidační účinky, chrání před volnými radikály, je prevencí rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu. Národy, které běžně používají olivový olej, trpí méně civilizačními chorobami a dožívají se vyššího věku. Tento olej obsahuje velké množství vitaminu E, A a nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová a linolenová).

Esenciální mastné kyseliny v olivách jsou velmi důležité pro ochranné membrány tělesných buněk a pro ochranné obaly mitochondrií, ve kterých se vyrábí tělesná energie. Pokud tyto mastné kyseliny chybí, nastává pokles naší výkonnosti. I když jsou oliv mastné, pomáhají při hubnutí. Již několik oliv dokáže utlumit hlad.

Účinky na organismus:
- omlazují organismus
- mírní bolesti způsobené záněty
- chrání žlázy
- posilují imunitu
- posilují srdce
- snižují cholesterol

Recepty z oliv
Olivový salát s těstovinami
2 lžíce oliv bez pecek, 80 g těstovin, 5 g tvrdého sýra, stroužek česneku, lžička kečupu, lžička olivového oleje
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, vmícháme olej a necháme zchladnout. Pak vmícháme pokrájené olivy, utřený česnek, strouhaný sýr a ochutíme kečupem.

Fusilli s olivami a tuňákem
500 g fusill, 1 konzerva tuňáka v oleji, 100 g oliv, 100 g kaparů, 1 lžíce sardelové pasty, trochu cukru, 200 ml suchého bílého vína, máslo, sůl
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Olivy a kapary pokrájíme nadrobno a na másle chvilku podusíme. Přidáme cukr, sardelovou pastu, víno a rozmačkaného tuňáka. Vaříme, pokud omáčka nezhoustne. Hotové těstoviny promícháme s omáčkou a podáváme. 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

katka | 26.2.2007 09:49

kalorie

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění