Osm surovin, které vám pomohou zhubnout | e15.cz

Osm surovin, které vám pomohou zhubnout

ZDROJ: Ženy - E15

Jana Potužníková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Existují suroviny, které byste dietní možná ani nepovažovali. A přesto mají díky svému složení na formování postavy vliv.

MANDLE

  • Obsahují zdraví prospešné tuky, bílkoviny i vlákninu.
  • Jsou zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku a vitaminu E.
  • Mohou být tedy vhodné pro diabetiky a ty, kdo mají potíže s krevním cukrem.
  • Pokud je jíte s mírou, mohou vám při hubnutí pomoci.
  • Studie potvrzují i to, že lidé konzumující mandle mají obvykle nižší BMI.
  • Pusobí preventivně proti srdečním chorobám a snižují celkový cholesterol.
  • Vyhýbejte se však praženým a soleným ořechům.
  • Vydatnou svačinou je hrst mandlí v kombinaci s ovocem.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI: Jedna z teorií říká, že když prežvýkáte v ústech 40krát mandle, uvolní se z nich tuky, které aktivují hormony, odbourávají pocit hladu.

QUINOA (MERLÍK CHILSKÝ)

  • Patří mezi tzv. pseudoobiloviny obdobně jako pohanka.
  • Je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, obsahuje všech osm aminokyselin.
  • Dodá tělu potřebnou vlákninu, která zpomaluje trávení.
  • Skrývají se v ní vitaminy skupiny B, beta-karoteny a vitamin C.
  • Má hodně vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
  • Neobsahuje lepek, je vhodná pro bezlepkovou dietu.
  • Má lehce oříškovou chuť a není náročná na přípravu.
  • Ze semínek se dělá mouka, polévka i snídaňové cereálie.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI: Díky perfektnímu nutričnímu složení quinou přirovnává Organizace spojených národu pro výživu a zemědělství (FAO) k sušenému plnotučnému mléku.

ČEKANKA

  • Využívá se kořen i listy čekanky, a to i v léčitelství.
  • Je bohatá na vlákninu a také inulin, který pomáhá snižovat hladinu krevního cukru.
  • Z minerálních látek obsahuje především draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník.
  • Má nízkou kalorickou hodnotu, podporuje chuť k jídlu a trávení.
  • Zlepšuje pohyblivost střevní stěny, čistí střeva a snižuje cholesterol.
  • Je vhodná při onemocnění jater, žlučníku a slinivky brišní.
  • Listy čekanky se hodí do salátu, dusí se, vaří i zapéká.
  • Z kořenu se vyrábí chutná a zdravá náhražka kávy.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI:Čekanka je oblíbenou surovinou v dietních jídelníčcích, protože podporuje zažívání a váže na sebe vodu i tuky.

OVESNÉ VLOČKY

  • Obsahují vhodný poměr 55 % rozpustné a 45 % nerozpustné vlákniny.
  • Mají nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin a nízký GI.
  • Beta-glukan (polysacharid) v ovsu pomáhá stabilizovat krevní cukr.
  • Čím více jsou však vločky zpracovány, tím vyšší mají GI a nižší podíl vlákniny.
  • Jsou zdrojem fosforu, draslíku, selenu, manganu a také železa.
  • Obsahují ale také lepek
  • Oves v sobě skrývá i puriny, látky, které se v tele štepí na kyselinu močovou.
  • Nejvýživnejší jsou syrové ovesné vločky, podávané v kombinaci s mlékem, ovocem a ořechy.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI: Podle studie Journal of Nutrition podání ovesných vloček nebo otrub tři hodiny před cvičením vám může pomoci spálit více tuku.

VĚŘTE NA ZÁZRAKY Pokud chcete zatočit se svými kilogramy, měli byste pravidelne jíst. Jenže co? 1. V první řadě si dopřejte sacharidy s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny, jež zpomaluje vstřebávání cukru. 2. Pak také bílkoviny, při hladovce totiž po nich organismus sáhne jako první. Umí zasytit a na jejich trávení tělo spotřebuje více energie než na trávení tuku a sacharidu. 3. A v neposlední řadě nezapomínejte na kvalitní tuky. Ty oproti sacharidům a bílkovinám totiž umí uvolnit až dvojnásobné množství energie.


AVOKÁDO

  • Ačkoliv se v něm skrývá až 83 % tuku, je vhodné i při redukci váhy.
  • Obsahuje esenciální mastné kyseliny, které pomáhají metabolizovat (přeměňovat) jiné tuky.
  • Zároveň snižují „zlý“ cholesterol v krvi.
  • Je zdrojem přírodních antioxidantů, hlavně luteinu a betakarotenu, vitaminu C a B.
  • Skrývá také draslík, vápník, med a fosfor.
  • Jedno avokádo může obsahovat až 17 g vlákniny.
  • Zároveň také manózu, formu sacharidu. Tu mozek využívá jako zdroj energie.
  • Chutné jako zdravejší náhražka másla, do salátu nebo omáček.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI: Avokádo se v USA v 80. letech stalo obětí fobie z tuku. Ješte nyní se snaží odborníci přesvědčit lidi, že patrí mezi jednu z mála surovin, která je pro lidský organismus opravdu prospěšná.

VEJCE

  • Říká se o nich, že jsou nejlepším zdrojem bílkovin na světě.
  • V žloutku se skrývá všech devět aminokyselin a zdraví prospěšný cholin.
  • Ten paradoxně působí proti hromadění cholesterolu a také tuku v játrech.
  • Ve vejci se nachází i více naž 15 vitaminu, hlavně skupiny B (B2 a B12) a vitamin D.
  • Z minerálních látek pak především selen, síra, vápník a železo.
  • Jedno středně velké vejce má jen 335 kJ/80 kcal obdobně jako vejce natvrdo.
  • Čím více mícháte vejce, tím více cholesterolu v něm oxiduje, proto je raději vařte celé.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI: Díky obsahu bílkovin se budete po jejich konzumaci cítit najedení na delší dobu, zároveň vyrovnávají hladinu sacharidu, a tím brání výkyvum hladiny cukru v krvi.

HOUBY

  • Obsahují silný antioxidant s názvem L-ergothionein neutralizující volné radikály.
  • Zároveň může pomoc i štěpit cukr v krvi, a tím vést k efektivnějšímu spalování tuku na energii.
  • Tato látka se ve velkém množství nachází i v žampionech.
  • Mezi nejzdravější houby světa však patří maitake, šitake a reiši.
  • Všechny tři slouží jako lék, mají pozitivní vliv především na imunitní systém.
  • Slouží jako doplňková léčba rakoviny, zmírňují únavu a nevolnost.
  • Navíc mají hodně vlákniny, bílkovin, vitaminu, minerálních látek a nízký glykemický index.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI:Čerstvé houby mají ve 100 g v průměru 109 kJ/26 kcal na rozdíl od sušených, v těch se skrývá ve 100 g až 523 kJ/125 kcal.

RYBY A RYBÍ TUK

  • Ryby jsou zdrojem hodnotných bílkovin, o to méně mají tuku.
  • Obsahují omega 3 mastné kyseliny snižující hladinu cholesterolu v krvi.
  • Ryby navíc obsahují vitaminy (A, B12 a D) a z minerálních látek hlavně jód a zinek.
  • Vhodné jsou především dravé ryby jako treska nebo platýz, ale i kapr nebo makrela.
  • Pozorně však sledujte, odkud ryby pocházejí a zda nemohou být kontaminované.
  • I při redukčním jídelníčku byste si měli dopřát alespoň 2x týdně rybu.
  • Připravujte je ideálně čerstvé a na grilu bez přidaného tuku.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI: I když losos pusobí i chutná tučně, ve 100 g obsahuje až 6 g tuku, jeho kalorická hodnota je
nízká. Ve 100 g se nachází jen 850 kJ/203 kcal.

Autor: Jana Potužníková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video