Ovocné koláče
Bleskový koláč s libovolným ovocem vykouzlíme z listového těsta. Jsou to takzvané páje, jejichž příprava spočívá v upečení naplněného korpusu. Vlastní pečení zabere maximálně třicet minut a spousta času se dá ušetřit koupeným listovým těstem.
Páj s ovocem
Na těsto potřebujeme 200 g hladké mouky speciál, 125 g másla (margarínu), 3 lžíce vody a špetku soli. Na jeden koláč stačí přibližně 500 g ovoce.
K prosáté mouce přidáme sůl, tuk, vodu, vypracujeme dohladka a odložíme do chladničky alespoň na 30 minut. Potom těsto rozválíme, přeložíme pomocí válečku do velké kulaté formy. Přečnívající těsto na okrajích zarovnáme, koláč obložíme ovocem, posypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem a upečeme dozlatova v předehřátě troubě.
Lehký koláč s hruškami
Potřebujeme: 1 kg malých hrušek, balíček mraženého listového těsta (asi 450 g), vejce, šťávu z citronu, 3 lžíce mletých lískových jader, 2 lžíce cukru, 2 lžíce smetany, 3 lžíce meruňkového džemu.
Rozmrazené těsto podélně rozpůlíme, polovinu vyválíme na plechu vyloženém papírem na pečení, ze druhé nakrájíme pásy široké 1-2 cm a potřeme je bílkem.
Potřenou plochou dolů je položíme na okraj těsta a přimáčkneme. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a zakapeme citronem. Těsto posypeme mletými oříšky, poklademe půlkami hrušek a posypeme cukrem. Smícháme žloutek se smetanou, potřeme okraje těsta a pečeme při 180°C asi 20 minut. Na závěr ještě horký koláč potřeme džemem. Jako obměnu místo hrušek můžete příště koláč plnit ananasem, kiwi nebo banánem a jahodami.
Koláč s ovocem „pod sklem“
Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 50 g mletých oříšků, 125 g , 2 citrony, 30 g želatiny,hery, 365 g cukru krupice, vejce, sůl, asi půl kg čerstvých meruněk, na krém:1 kg netučného tvarohu 500 g smetany, 2 sáčky bezbarvé dortové polevy.
Z mouky, hery, 65 g cukru, vejce a soli zpracujeme těsto a vyhladíme ho. Pak ho rozválíme na plech a pečeme v předehřáté troubě patnáct až dvacet minut. Krém ušleháme z tvarohu, 300 g cukru, citrónové šťávy a smícháme ho s rozpuštěnou želatinou a ušlehanou smetanou.
Polevu připravíme podle návodu. Plát pokryjeme meruňkami, krémem, přelijeme polevou. Po ztuhnutí dozdobíme meruňkami a lístky čerstvé meduňky.
Tvarohový koláč s broskvemi a krémem
Potřebujeme: 30 dkg polohrubé mouky, 15 dkg tvarohu, 7,5 dkg cukru, 6 lžic mléka, 6 lžic oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, půlené broskve
Na krém: 4 žloutky, 10 dkg moučkového cukru, 25 dkg zakysané smetany, 10 dkg kokosu
Tvaroh smícháme s cukrem, mlékem a olejem, postupně přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozválíme na plech, poklademe půlenými broskvemi, které položíme na těsto plochou stranou nahoru. Pak celý koláč potřeme krémem z utřených žloutků s cukrem, k nimž přidáme zakysanou smetanu a kokos, a upečeme v předem vyhřáté troubě.
Dvojitý koláč na plech
Potřebujeme: 60 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg hery, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva.
Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout. Rozdělíme na dva díly, jeden vyválíme, dáme na plech, pokryjeme ovocem a přikryjeme druhým vyváleným dílem. Upečeme dozlatova. Koláč plníme strouhanými jablky se skořicí, hruškami krájenými na tenké plátky nebo půlenými vypeckovanými meruňkami poprášenými vanilkovým cukrem. Výborná je i kombinace lesního ovoce – malin a borůvek.
Autor: Irena Forejtová
14. července 2009