Papája
Papája je až deset metrů vysoká bylina, která se pěstuje pro oválné plody vážící až 2,5 kilogramu, které mají zelenou, oranžovou nebo žlutou barvu s dužninou připomínající chutí ananasové melouny. Původ má ve střední Americe, ale dnes se pěstuje v tropech po celém světě.
Nejvíce ceněnou složkou papáji jsou její enzymy, které tento plod s tenkou slupkou potřebuje k ochraně před hmyzem v době zrání. Dále má mnoho provitaminu A, který chrání sliznice a zajišťuje vitalitu buněk, kyselinu pantotenovou a vitamin C.
Účinky na organismus:
- zlepšuje stav bílkovin v buňkách
- kladně působí na srdce a krevní oběh
- zvyšuje životní energii
- posiluje sliznice
- zvyšuje imunitu
- aktivuje tvorbu svalů
- zlepšuje vidění
- chrání před infekcí dýchacích cest
Enzymy v tomto ovoci štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny. Mnoho lidí má dnes problém s nedostatečným zužitkováním bílkovin, což způsobuje, že bílkoviny hnijí ve střevech, vznikají trávicí problémy, kožní onemocnění a alergie. Právě v těchto případech pomáhá papája, která zajistí tělesným buňkám prostřednictvím krve přísun hodnotné bílkoviny.
Papája je k dostání po celý rok. Při stisknutí nesmí být příliš měkká. Plod zpracujeme tak, že jej rozkrojíme, odstraníme semena a vydlabeme dužninu. Pojídáme ji hlavně čerstvou, nebo z ní připravíme džemy či kompot. Dá se ochutit citronovou šťávou, nebo ji kombinujeme v ovocném salátu s dalším ovocem. Konzumací papáji zajistíme lepší stravitelnost i ostatním součástem potravy, protože enzym papain zabezpečuje tvorbu trávicích enzymů.