Pěstujte a jezte perillu | E15.cz

KoronaHelpdesk E15

Jak ekonomicky přežít koronavir

Více k tématu

Pěstujte a jezte perillu

Irena Forejtová

Semena nenápadné a snadno přehlédnutelné rostlinky se poprvé na letošním trhu objevila v kategorii asijských zelenin jako úplná novinka. V kuchařských knihách ani v návodu na pěstování však žádný recept nenajdete.

Dozvíte se jen, že rajčata vysazená na venkovních záhonech nebudou trápit mšice, že je doporučována alergikům jako přírodní antihistaminikum a že salátu dodá správný říz.

Po staletí byla tato rostlina pocházející z Číny a Indie používána v orientální medicíně k léčbě plicních a dýchacích problémů, nervových potíží a gynekologických zánětů. Výtažek z perily (ideální je kombinace extraktu z listů spolu s olejem ze semen) je účinným prostředkem proti astmatu, kašli, plicním infekcím a k prevenci chřipky a nachlazení.

Autor: Ženy - E15


Olej lisovaný za studena je vynikající např. při kontaktních alergiích, po bodnutí hmyzem, zmírňuje alergické reakce hlavně na pyly, prach, výtrusy z hub a plísní, chrání organismus ve znečištěném prostředí.

V odborné literatuře jsou navíc popisovány i jeho léčebné účinky při léčení rakoviny, především pak rakoviny prsu a tlustého střeva, dále pomáhá při opakovaném infarktu, při zvýšeném riziku trombóz, revmatických zánětech a zánětech konečníku, rovněž také při auto-imunních chorobách. Velmi dobré výsledky se dostavují také při léčení Alzheimerovy choroby, s revmatismem, a co bude nejvíce zajímat nastávající maminky - perila si dokáže také poradit s pocity na zvracení u těhotných žen a poruchami trávení.

Perila roste jako kopřiva

Pěstování perily je snadnou záležitosti i pro naprosto nepoučenou zahrádkářku. U nás jsou semínka perily křovité k dostání v jednogramovém balení za lidovou cenu. Hmotnost balení se sice zdá zanedbatelné, ale vzhledem k velikosti semen je množství naprosto dostačující.

Semínka menší než špendlíková hlavička se vysévají do běžné zahradní půdy (nebo do květináče) brzy zjara, z nichž brzy vyroste rostlinka velmi podobná hluchavce. Listy se pak sklízejí po celý rok až do zámrazu a pokud chcete perilu pěstovat i další rok, nechte ji vykvést. Pěkný šeříkově zbarvený květ bude lákat motýly, odpuzovat hmyz a na podzim pak můžete drobná semínka uschovat pro jarní výsev.

Chutí perila připomíná bazalku či koriandr


V kuchyni záleží na tom, kterou část perily k přípravě pokrmů použijete. Listy v sobě skrývají aróma několika koření současně - štiplavou chuť bazalky a jemně osvěžující chuť máty a vůně rozemnutých perilových listů připomíná tak trochu skořici, anýz a lékořici zároveň. Jemná bylinka s citrónovou příchutí se výborně hodí především k masům a rybám, a ačkoli se používá především jako koření, funguje velmi dobře také jako protijed v případě, že se v jídle vyskytují nějaké nežádoucí látky či organismy.

Autor: Ženy - E15


Perila je nezbytnou součástí japonské kuchyně, kde jsou listy a semena dokonce součástí japonského národního jídla „shisho“. Semena perily dokonce tvoří podstatnou část slavné směsi „Sedmero koření Japonska“, které vzniklo více než před třemi sty lety v Kjótu.

Zelené listy jsou často používány jako obal oblíbeného sushi a rovněž se přidávají do polévek, tempury a tofu. Konzervovaná semena najdete dokonce v náplních některých japonských bonbonů a olej ze semen je díky svým silným antioxidačním vlastnostem vyhledávaným konzervačním prostředkem při výrobě tradiční sojové omáčky.

Pesto s perilou


Na jednu porci, což je přibližně malá mistička pesta potřebujeme 3 až 4 šálky čerstvých listů perily, 1/2 hrnku olivového oleje, 1/3 šálku pražených piniových oříšků, 1-2 stroužky česneku, 1 až 2 lžičky hrubé soli
Všechny ingredience, kromě soli, rozmixujeme, pak přendáme do misky, osolíme a po částech vléváme olivový olej za stálého míchání. Necháme vychladit a používáme k těstovinám, rýži nebo jako dip s nasucho opečenými kousky toustového chleba.

Autor: Ženy - E15


Japonský salát


Suroviny na jednoduchý, rychlý a osvěžující salát jsou snadno dostupné i u nás. V podstatě se jedná o salát typu „mišmaš“. Okurku a lilek nakrájíme na tenké plátky, přidáme na proužky nakrájenou zelenou papriku, červenou cibuli, zlehka promícháme a zalijeme zálivkou ze stejného poměru vody, bílého octa a soli. Na závěr salát hustě posypeme natrhanými lístky perily.


Autor: Irena Forejtová
30. září 2009

Autor: Irena Forejtová
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!