Pět rychlých jídel na pracovní dny. Rychle, dobře, úsporně
Všechny uvedené recepty se dají připravit do půl hodiny a suroviny na ně patří k běžnému sortimentu. Je-li to možné, doporučujeme nákup na farmářských trzích nebo v biokvalitě, výrazně tak zvýšíte chuťové a zdravotní parametry jídla.
Salát s ředkvičkami a kapary
4 porce, příprava: 10 minut
300 g polníčku
2 svazky ředkviček
200 g uzeného lososa
40 g kaparů
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
celozrnné pečivo k podávání
Propláchnuté listy polníčku promíchejte s ředkvičkami nakrájenými na kolečka a rozdělte na jednotlivé porce. Ozdobte plátky uzeného lososa a kapary. Dochuťte olejem, solí a pepřem a podávejte s celozrnným pečivem.
Kedlubnová polévka
4 porce, příprava: 25 minut
4 středně velké kedlubny
1 mrkev
4 jarní cibulky
1 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
1 lžička muškátového květu
1 lžička kmínu, sůl, pepř
čerstvý kozí sýr k podávání
Oloupanou kedlubnu a mrkev nakrájejte na malé kousky. Orestujte je na oleji spolu s většinou najemno nasekané cibulky. Zalijte vývarem, dochuťte muškátovým květem, kmínem, solí a pepřem a vařte asi 10 minut doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém,
podávejte se sýrem a najemno nasekanou petrželkou.
Těstoviny s kuřecím masem a bylinkami
4 porce, příprava: 25 minut
500 g tagliatelle
500 g kuřecích prsních řízků
4 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1/2 žluté chilli papričky (habaneros)
250 g hrášku
sůl, pepř, bazalka a petrželka
Těstoviny uvařte al dente (na skus). Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a spolu s nasekanou cibulkou a česnekem orestujte na oleji. Podle chuti přidejte chilli papričku, hrášek a dochuťte. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku a petrželku a všepromíchejte s teplými těstovinami.
Kapustové hamburgery s rajčatovou salsou
4 porce, příprava: 25 minut
300 g mletého hovězího masa
100 g kapusty
1 cibule
1 vejce
1 lžíce polotučné hořčice
řepkový olej na smažení
4 celozrnné housky
salsa
100 g rajčat
2 jarní cibulky
bazalka, petrželka a rukola
sůl a pepř na dochucení
Maso smíchejte s na nudličky nakrájenou a krátce v lehce osolené vodě povařenou kapustou, nasekanou cibulkou a vejcem. Vmíchejte hořčici, sůl a pepř. Ze vzniklé hmoty vytvarujte hamburgery a dozlatova je osmažte z obou stran na trošce oleje.
Housky rozkrojte, přidejte salsu z najemno nakrájených rajčat, jarní cibulky, soli, pepře, bazalky a petrželky. Navrch dejte hamburger, ozdobte listy rukoly a uzavřete houskou.
Quiche se špenátem
4 řezy, příprava: 30 minut
1 listové těsto
500 g čerstvého špenátu
1 červená cibule
1–2 stroužky česneku
2 vejce
50 ml mléka
100 g balkánského sýra
sůl a pepř
Těsto rozválejte do velikosti o něco větší než forma na koláč. Špenátové listy spařte vroucí vodou, přebytečnou tekutinu vymačkejte. Rozložte na těsto, zasypte na kolečka nakrájenouv cibulí a plátky česneku.
Zalijte směsí z rozšlehaných vajec, mléka a nastrouhaného sýra. Dochuťte solí a pepřem. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.