Pochoutky z drobů
Konzumace pokrmů z vnitřností není zdraví škodlivá, pokud věnujeme náležitou pozornost vhodné tepelné úpravě pokrmu a dáme si nějakou tu specialitu jen občas.
Guláš ze srdce
1 hovězí srdce, cibule, lžíce tuku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1-2 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky drceného kmínu, sůl, 1/2 lžičky vegety, 1/4 l vývaru
Srdce rozkrojíme, zbavíme blan a žilek, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na tuku, vložíme na ni nakrájené srdce, poprášíme moukou, zprudka opečeme, přidáme protlak, rozetřený česnek, sůl, kmín, podlijeme vývarem a dusíme až srdce změkne. Nakonec guláš okořeníme vegetou.
Telecí játra na kokosu
8 plátků telecích jater, sůl, pepř, 2 lžíce sójové omáčky, lžíce strouhaného kokosu, 4 lžíce oleje, cibule, 2 stroužky česneku, 10 lžic rajčatového protlaku, vývar z masoxu, lžíce oleje
Nakrájená játra opepříme a promícháme se sójovou omáčkou a kokosem. Na rozehřátém oleji osmahneme na plátky nakrájenou cibuli a česnek, přidáme játra a zprudka po obou stranách opečeme. Přidáme rajčatový protlak, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem.
Jazyk na čínský způsob
2 vepřové jazyky, sůl. Na nálev: 3 lžíce sójové omáčky, 1 dl bílého vína, lžičku cukru a soli, celý pepř, hvězdičku badyánu, 2 nakrájené stroužky česneku, na kostičky nakrájenou malou cibuli, lžičku solamylu
Jazyky uvaříme do poloměkka v osolené vodě, vyjmeme, vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme. Vložíme zpět do horkého vývaru, přidáme nálev a vaříme, dokud jazyky nezměknou. Po vyjmutí nakrájíme jazyky na tenké plátky. Vývar přecedíme a zahustíme solamylem a nakrájené jazyky vložíme zpět do omáčky.
Ledvinky na šalvěji
4 vepřové ledvinky, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, hladká mouka, šalvěj, sůl
Důkladně očištěné a vyprané ledvinky osušíme, nakrájíme na plátky, které obalíme v mouce. Na rozehřátý olej přidáme utřený česnek, šalvěj a nakonec ledvinky. Prudce osmahneme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec osolíme. Můžeme též přidat kečup a pikantní sterilovanou zeleninu.
Opečený mozeček s bylinkami
2 telecí mozečky, 1/4 hrnku octa, sůl, svazeček bylinek (petrželka, šalvěj, majoránka, tymián), pepř, hladká mouka na obalení, 4 lžíce másla, citron, zelená petrželka
Mozečky asi na hodinu vložíme do studené vody s octem, propláchneme, očistíme od blan a krevních cévek, propláchneme a povaříme deset minut v osolené vodě spolu s bylinkami. Vodu slijeme, vychladlé mozečky nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a na rozehřátém másle zprudka opečeme. Na talířích obložíme plátky citronu a posypeme sekanou petrželkou.
Vepřová játra se zeleninovou oblohou
500-600 g vepřových jater, 2-3 lžíce oleje, 2-3 stroužky česneku, 2 cibule, lžička sladké papriky, sůl
Játra zbavíme blan, žilek a tuku, nakrájíme na plátky a na rozehřátém oleji po obou stranách opečeme. V průběhu pečení přidáme nasekaný česnek a na tenké kroužky nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, posypeme játra paprikou. Hotová játra osolíme a podáváme na zahřátém talíři jako minutku s hranolky a zeleninovým salátem.
Slezinky na česneku
500 g vepřových slezinek, 50 g tuku, cibule, lžička hladké mouky, tymián, sůl, stroužek česneku
Slezinky odblaníme, dobře propláchneme a nakrájíme napříč na asi 2 cm široké proužky. Na rozehřátém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slezinky, osmahneme, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, podlijeme horkou vodou, přidáme tymián a dusíme. Hotové slezinky osolíme a přidáme utřený česnek. Podáváme s brambory nebo rýží.
Autor: Irena Forejtová
23. listopadu 2010