Pohanka

Pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench) je tradiční plodina východní Evropy. Je to jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých původem z Číny, odkud se rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. U nás se pěstovala už ve 12. století (Valašsko, Beskydy) a v 16. století byla dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak tento trend začal ustupovat, ale v současnosti je o ní opět velký zájem.
Složení pohanky loupané (mg/100 g):
voda 12,6
bílkoviny 9,77
tuk 1,73
sacharidy 72,4
vláknina 1,58
minerální látky 1,72
Vápník 120
Železo 4
Hořčík 390
Fosfor 320
Draslík 450
Měď 1
Mangan 3,5
Zinek 0,9
B1 4,2
B2 1,1
B6 0,2
E 4,1
Cholin 44
Niacin 2,1
Rutin 6,5
Prospívá cévám, kterým vrací pružnost, zmírňuje potíže s křečovými žílami. Snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice, chrání před srdečními chorobami, snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Osvědčila se při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech a silné menstruaci. Pozitivně působí na stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Cholin regeneruje játra, kyselina linoleová snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách. Minerální látky a stopové prvky v pohance jsou výborné pro těhotné ženy, rekonvalescenty a starší osoby.
Recept: Pohanková polévka
2 hrnky pohanky, 250 g kysaného zelí, 2 brambory, dva stroužky česneku, cibule, sůl, mletá paprika, olivový olej, mouka
Brambory oloupeme, pokrájíme a vaříme je asi 10 minut v osolené vodě s kmínem. Přidáme pohanku a po chvíli i zelí. Zahustíme zásmažkou z cibule, oleje a hladké mouky a dochutíme utřeným česnekem a mletou paprikou.