Pórek | e15.cz

Pórek

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Pórek je plnohodnotná zelenina s léčivými účinky. Je důležitým zdrojem kyseliny listové, která podporuje tvorbu krvinek, svalů a hojení ran.

Pórek, který má oficiální název pór, je velmi stará zelenina, která pochází z Přední Asie a její léčebné účinky oceňovali již staří Řekové a Římani. Obsahuje éterické oleje, které mu dodávají charakteristické aroma, ostrou chuť, ne však tak moc jako má cibule. Dělí se na zimní odrůdy, které se častěji pěstují u nás, jsou velmi trvanlivé, mrazu odolné a letní, jež jsou zase vhodné pro přímou spotřebu.

Je bohatý na vitaminy, hlavně vitamin C, E a B, dále obsahuje karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo. V zelené části má až dvojnásobek vitaminů než v bílé, proto se zelených listů nezbavujeme, ale konzumujeme je také. Má diuretické vlastnosti, proto pomáhá revmatikům a při onemocnění dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Fosfor povzbuzuje činnost mozku a snižuje hladinu cholesterolu. Účinně působí proti změnách cév způsobeným stářím. Je to výborný preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Obsahuje také mangan a selen, který podporuje imunitní systém.

Účinky na organismus:
- je vhodný pro revmatiky
- povzbuzuje mozkovou činnost
- posiluje srdeční činnost
- čistí žaludek a střeva od bakterií
- snižuje cholesterol a krevní tuky
- pomáhá při zácpě
- podporuje tvorbu vazivových tkání
- podporuje prokrvování

Recepty z pórku
Jednoduchá pórková omáčka
2 menší pórky, 3/4 l hovězího vývaru, 4 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, lžíce oleje
Na oleji osmahneme mouku, zalijeme vývarem a povaříme. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Přidáme nadrobno nakrájený pórek, necháme přejít varem, osolíme, opepříme. Podáváme s masem a knedlíkem nebo bramborem.

Pórek zapečený s brambory, petrželkou a tymiánem
750 g brambor, 4 pórky, svazek petrželky, sůl, pepř, tymián, 2 dl vývaru z kostky, 2 lžíce másla
Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, pórkům odřízneme zelenou část a bílou nakrájíme na kolečka. Zapékací misku vytřeme máslem, dno poklademe plátky brambor, na ně dáme pórek, sůl, pepř, tymián a petrželkou a dáme další vrstvu brambor a pórku. Zalijeme vývarem, poklademe vločkami másla a dáme péct do středně teplé trouby na 45 minut. Podáváme teplé.

Pórkové palačinky
300 g pórku, 100 g slaniny, 3 dl mléka, 2 vejce, 8 lžic polohrubé mouky, sůl, 150 g tvrdého sýra
Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme na oleji, přidáme na kolečka nakrájený pórek a podusíme. Z mléka, vajec, mouky a soli umícháme těsto, kam vmícháme vychladlý pórek se slaninou. Na oleji usmažíme palačinky, posypeme je sýrem a srolujeme. 

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video