Poruchy trávení nejsou totéž jako zkažený žaludek
Poruchy trávení se v hektickém životním tempu vyskytují stále častěji. V lékařských statistikách se řadí na přední místa civilizačních nemocí, a dokonce se předpokládá, že navzdory zdravé výživě bude tento smutný trend dále stoupat.
Funkční poruchy trávení
Projevy onemocnění mohou být typické, ale i atypické, které však laik nemusí od sebe rozeznat. Takzvaně „zkažený žaludek“ jsou potíže přechodného rázu, které vzniknou nevhodnou kombinací pokrmů, ale také nevhodně upravenými potravinami, což se obvykle stává u nedostatečně tepelně zpracovaného masa, ryb, hub či vajec.
I zkažené potraviny bývají nositelkami infekce, která může skončit žaludečním katarem nebo střevní virózou. Tato onemocnění mají zpravidla velmi rychlý průběh, a pokud nenastanou komplikace, pro úplné doléčení pošramoceného trávení stačí dodržet doporučený klidový režim a lehkou dietu.
Jiná situace nastane, když se snažíme jíst zdravě, nepřejídáme se a přesto obtíže s trávením přetrvávají měsíce a někdy až roky. Moderní léčba si s většinou těchto onemocnění poradí, ale v některých případech ani podrobné vyšetření neodhalí příčinu jejich vzniku.
Tehdy se obvykle jedná o takzvanou funkční poruchu trávení, která může mít mnoho podob, od potíží s dráždivým tračníkem přes pálení žáhy až po nadýmání a pocity plnosti. Velmi podobnými problémy s trávením trpí i těhotné ženy, zejména během prvního trimestru, nebo na konci těhotenství.
Úlevy a zlepšení zdravotního stavu lze dosáhnout.omezením či úplným vyloučením problémových potravin, umět si vyhradit na jídlo dostatek času, nekouřit, vyhýbat se co nejvíce stresovým situacím a spát horní částí těla ve zvýšené poloze.
Pozor na žaludeční vředy!
Všeobecně se traduje, že vředy vznikají ze stresu, ale příčin může být více. Dnes je již známo, že většinu peptických vředů způsobuje infekce Helicobacter pylori, která má na svědomí poškození sliznice žaludeční stěny.
Škodlivá bakterie sliznici pomalu naleptává a přes poškozená místa spolu s trávicími šťávami vniká do hlubších vrstev stěny žaludku. Zde se žaludeční kyselina dostává do kontaktu s nervy a způsobuje typickou bolest, která se obvykle projeví bezprostředně po jídle. Odkládat návštěvu lékaře s odůvodněním, že „ono to přejde samo“, může totiž neslavně skončit odvozem rychlé záchranné služby, kdy vřed praskne a v takové chvíli už vám jde opravdu o život.
Kdy jít k lékaři?
Jakmile dlouhodobé potíže trvají a přidají se k nim další, jako je nevysvětlitelné hubnutí, poruchy polykání potravy, změna dlouholetého návyku vyprazdňování, krev ve zvratcích nebo ve stolici, případně chudokrevnost, je třeba zbystřit pozornost a okamžitě se nechat vyšetřit na gastroenterologii. Tyto příznaky mohou být projevem závažného onemocnění a čím dříve se začneme léčit, tím větší je naděje na uzdravení.
Zakysané potraviny pomáhají obtíže zmírnit
Zhltnout během dne pár rychlých soust někde ve fastfoodu se brzo vymstí. Trávicí ústrojí není jen „nějaký“ orgán, který stačí nasytit, ale tělu bychom měli dopřát mnohem víc. Potřebnou energii získáme mnohem snáz, když si dáme na výběru jídla záležet.
Občas, i když jíme třeba zdravě, pocítíme únavu a ztrátu energie. To je signál, že střevní mikroflóra není úplně v pořádku. V takovém případě je vhodné sáhnout po jogurtu, kefíru, acidofilním mléku nebo jogurtovém nápoji, které mají uklidňující a léčivé účinky, neboť obsah probiotických kultur podporuje imunitu a střevní mikroflóru.
Navíc zakysané mléčné produkty rychle zasytí a jsou mimořádně vhodné pro lidi, kteří mají problémy se žaludkem a zažíváním, nebo nemohou jíst z nervozity.
Lidé postižení žaludečními vředy by se měli vyvarovat bílého pečiva a nahradit jej tmavým, neboť tím se omezí produkce žaludečních kyselin, z jídelníčku vyřadit maso, uzeniny a veškeré kořeněné pokrmy, včetně tučných a aromatických sýrů.
Nemocný žaludek lépe a snáze stráví, potraviny rostlinného původu –s výjimkou ovoce a zeleniny s vyšším obsahem kyselin (pomeranče, rajčata, jablka, paprika). Obtíže také způsobuje čokoláda, žvýkačka nebo mentolové cukrovinky, nápoje s kofeinem a sycené nápoje, tučná a kořeněná jídla, včetně různých kečupových omáček, cibule, česneku a pórku, alkoholu a ořechů.