Potraviny, bez kterých se neobejdou muži - 2. kapitola

VEJCE
Vejce jsou vynikajícím zdrojem leucinu. Tato esenciální aminokyselina pomáhá mužům budovat svaly a výrazně se podílí na procesech probíhajících v těle během fyzické aktivity. Muži mají o 30–40 % více svalové hmoty než ženy, a tudíž i vyšší spotřebu aminokyselin včetně leucinu. Organismus si leucin nedokáže vytvořit sám, je třeba jej přijímat s potravou. „Vejce obsahuje i velké množství lehce stravitelných bílkovin, kvalitní tuky a žádné cukry. Je v něm hodně vitaminů (A, E, ze skupiny B) a minerálů (fosfor, železo),“ shrnuje Pavel Suchánek a připomíná, že vejce bylo již dříve očištěno od špatné pověsti cholesterolové „bomby“.
„Nepotvrdil se vliv cholesterolu ze stravy na jeho celkovou hladinu v krvi. Díky tomu platí omezující doporučení pro konzumaci vajec pouze pro lidi s geneticky zvýšeným cholesterolem v krvi a s již rozvinutým onemocněním srdce a cév. Z hlediska cholesterolové ‚hrozby‘ jsou mnohem rizikovější velké dávky mléčných tuků ze smetanových výrobků,“ upřesňuje. „Univerzální potravina neexistuje, ale vejce patří k nejkomplexnějším,“ říká odborník na výživu.
RYBY
Rybí maso je nejen lehce stravitelné, ale i bohaté na bílkoviny a především vícenenasycené mastné kyseliny. Při konzumaci v doporučeném množství (2 porce tučné ryby týdně) tyto kyseliny výrazně snižují riziko onemocnění srdce a cév, zvláště infarktu a mozkové mrtvice, a brání vzniku diabetu 2. typu a dalších civilizačních nemocí. „Zásadní jsou kyseliny ze skupiny vícenenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem (PUFA), nejčastěji se hovoří o ‚rodině‘ omega-3 kyselin se zkratkou EPA a DHA.
Právě ty nacházíme zejména v tuku mořských, ale i sladkovodních ryb,“ upřesňuje Mgr. Suchánek. Mnozí čeští muži si už zvykli jíst lososa, makrely, tuňáka nebo sardinky. Nejvíce vícenenasycených mastných kyselin, navíc ve vynikajícím poměru, však má sledí maso. „Sledi jsou z tohoto pohledu velmi nedocenění,“ potvrzuje odborník z Fóra zdravé výživy. Losos je „in“, ale obsah a poměr zdravých mastných kyselin favorizují sledě.
Sexuální a reprodukční zdraví – další „citlivé“ mužské místo. Aby vše fungovalo, je dobré hlídat si i přísun zinku. Tento stopový prvek reguluje aktivitu více než dvou set enzymů, je nutný pro syntézu DNA, RNA a bílkovin, správnou činnost imunitního a hormonálního systému, zdravé pohlavní orgány a spermie. V těle je koncentrován ve svalech, kostech, kůži, ledvinách, u mužů ve varlatech, nadvarlatech a prostatě.
Večeřet každý den ústřice, které jsou mezi živočišnými zdroji na zinek nejbohatší, se českým mužům asi nepodaří, ale jsou tu i zdroje rostlinné – třeba právě dýňová semínka. „Ze semen a jejich klíčků, ořechů či fazolí se zinek sice může vstřebávat hůře než z masa, jater, vajec nebo sýrů, na druhé straně v rostlinných zdrojích je ho dvakrát více než v živočišných,“ doplňuje Pavel Suchánek. Lepší vstřebatelnost lze zajistit jednoduše – dobrým rozkousáním a promísením se slinami.
CELOZRNNÉ PEČIVO
„Celozrnné pečivo muži akceptují poměrně ochotně, sportovci nemají problém jíst cereálie s vyšším podílem vlákniny, v kurzu jsou i doplňky výživy s vlákninou a probiotiky,“ připomíná magistr Suchánek možnou cestu ke zvýšení příjmu vlákniny. Tato složka potravy hraje důležitou roli ve správné činnosti trávicího traktu a prevenci kolorektálního karcinomu. V obilných zrnech se soustředí ve slupce, proto je důležité jíst je neloupaná a místo bílé mouky v obchodě sáhnout po tmavé s rozemletými slupkami. Kromě vlákniny obilná zrna obsahují příznivé spektrum mastných kyselin, minerály, stopové prvky (draslík, hořčík, fosfor…) a vitaminy skupiny B – hlavně B1 (thiamin) nutný pro zvládnutí fyzické námahy a stresu a B2 (riboflavin) důležitý pro dobrý stav kůže, očí a srdce.