Povánoční vyprošťováky – jídla i nápoje pro nabourané zažívání | e15.cz

Povánoční vyprošťováky – jídla i nápoje pro nabourané zažívání

ZDROJ: Ženy - E15

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Odolat všem vánočním dobrotám nelze, vždyť kdo by odolal domácímu bramborovému salátu, smažené rybě a voňavému křehkému cukroví. To se pak žaludek diví a mnohdy takový nápor nevydrží, stávkuje a odmítá fungovat tak jak má.

Pomůže čerstvý vzduch a bylinky


Kromě procházky na zdravém vzduchu se můžete zkusit vyléčit bylinkami. Všem dostupnou a obecně známou je mateřídouška, která účinkuje dezinfekčně, protizánětlivě a celkově uklidňuje. Čaj připravený z mateřídouškové natě má příjemnou narůžovělou barvu, typickou vůni a osvěžující chuť. Jeho příprava zabere jen pár minut: 15 g natě mateřídoušky spaříte 1/4 l vroucí vody, necháte čtvrt hodiny ustát pod pokličkou a pijete třikrát denně. Pokud čaj zbyde můžete vlažným nálevem přelít i vlasy. Pokožce hlavy to nejen prospěje, ale vlasy budou krásně vonět.

Mezi časté následky bujného svátečního hodování patří pálení žáhy. Všeobecně se traduje užití jedlé sody nebo antacid z lékárny, ale i zde pomohou bylinky. Například pampeliškový čaj může zmírnit nadýmání a zácpu a fenyklové a mátové čaje pomáhají při plynatosti a nadýmání.

Máte-li pocit přesycení vypijte před jídlem šálek tavolníkového nebo zeleného čaje nebo si naordinujte třídenní jablečnou dietu, během níž budete jíst pouze jablka, která vám pomůže zbavit se vnitřních nečistot. Přidáte-li k tomu denně dva až tři litry minerální vody, budete se cítit fit a dokonce se to projeví na vaší pleti.

Není na škodu si podobný očišťovací program zařadit v běžném roce alespoň jeden den v měsíci. Zázračnou potravinou jsou v tomto směru brambory a mrkev, které příznivě působí na záněty žaludeční a střevní sliznice. Během mrkvové diety se konzumuje 1000 až 1500 g strouhané nebo uvařené mrkve s malým množstvím oleje, smetany nebo mléka během dne.

Rekrea drink


Na přípravu jedné sklenky osvěžujícího nápoje, který nás po prohýřené noci “nakopne” a organismu doplní potřebnou tekutinu potřebujeme: 4 cl minerálky Mattoni, Magnesia), 1/4 l čerstvé pomerančové šťávy, 4 velké kostky ledu a
2 cl grenadinového sirupu.

Do šejkru nalijeme minerálku, pomerančovou šťávu a dvě kostky ledu. Pomalu mícháme, ale neprotřásáme. Přes sítko přecedíme do sklenice a přidáme zbylé dvě kostky ledu. Pomalu přilijeme grenadinový sirup a počkáme, až se usadí na dně sklenice. Krátce před servírováním jednou drink zamícháme. Při správném postupu získáme nealko verzi barevného koktejlu známého pod názvem Východ slunce.

Koktejl pro povzbuzení a štíhlou linii


Lahodný nekalorický nápoj vám dodá potřebnou sílu i energii, a přitom si jej můžete dopřát bez obav o štíhlou linii.
2 bílé jogurty, 40 g ovocného džemu, 2 dl studeného mléka, 60 g medu, 30 g mletých ořechů a 100 g na pomeranče zbaveného jadérek vložte do mixéru a vyšlehejte do husté pěny. Nalijte do vysoké sklenky a navrch nasypte zbytek ořechů. Nápoj podávejte vychlazený.

Mezi takzvané napravovací pokrmy tradičně patří česnečka. Je dietní, ale přece jen trochu “hladová”. Snesete-li po silvestrovské noci něco výživnějšího, udělejte si sytou zeleninovou polévku. Nejlepší je horká a čerstvě uvařená.

Vydatná polévka

Potřebujeme: 50 g oleje, 40 g hladké mouky, 2 cibule, červenou a zelenou papriku, 200 g vařených fazolí, 120 g klobásy, feferonku, 4 stroužky česneku, petrželku, bazalku, lžíci sladké papriky, cayennský pepř, sůl, pepř, 1,25 l masoxu.

Na oleji opečeme dozlatova na proužky nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, přismahneme, přidáme nakrájený česnek, proužky paprik a feferonku, kolečka klobásy, sladkou papriku a lehce opečeme. Zalijeme masoxem, promícháme a vaříme asi půl hodiny. Osolíme, opepříme, přidáme fazole, bazalku a necháme přejít varem. Podáváme s chlebem.

Autor: Irena Forejtová
25. prosince 2008

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video